九州討論區 20

910 回覆
4 Like 1 Dislike
唔洗 一個鐘幾班 坐自由席就得
四月頭去到四月中

由布院感覺掃街幾熱鬧,金鱗湖感覺無咩特別兜左個圈就走

上色見熊野座神社揸車去,可能少去日本郊野寺廟,覺得同漫畫入面個feel好似,陰陰森森咁好正,肉眼睇覺得好有意境,反而自己影既相好普通,肉眼睇個feel完全就係上面巴打講D相教過架嗰個feel,留左兩個鐘零三個鐘左右(快上快落一個鐘內應該ok)
同問 黎緊都去
我諗住自駕一次 坐巴士一次
唔該曬 我一陣再睇下啲景點應該會係長崎+大分縣個5日用JR pass,長崎check out個日去柳川踩點睇河(其實仲有冇其他野可以睇),之後就直接去由布院。 咁樣係咪都可以?
柳川其實好悶,even你去坐船,唔係特別季節例如櫻花可以唔去,如果係呢排就有紫藤睇(唔係沿河,要另外搭巴士去第二度)

長崎去柳川應該要兩個鐘之餘仲要轉車轉到傻,你仲要去埋由布院,建議真係唔好
坐巴士算啦,一陣啲獅子抓花架車就唔好
非自駕, 同一日能古島配咩景點會合適d
住博多
九州自駕10日 自己一個 有咩路線推介 鹿兒島上落機 諗緊有啲日子訓車
Day 4 你BOOK咗住邊
決定去邊先再book
Day 5 要去由布院

由長崎要直落去由布院唔係唔得
唔怕坐車可以嘅
Day4 要預去由布院瞓多晚

唔係嘅話就Day 4加個中間點停留一晚
個人提議
Day 2-3 瞓兩晚長崎
Day 4 佐賀/武雄/嬉野瞓一晚
Day 5 就可以鳥栖轉車去由布院

或者
day 2-4 住晒佐賀/武雄/嬉野
咁樣都可以落長崎 去九十九島 去柳川(假設你有興趣)
Day 5 一樣鳥栖轉車去由布院
即日來回熊本/長崎會唔會太chur,本身plan緊幾日淨福岡,見大部分人都會去其他地方,又好似塞唔到福岡行程咁
福岡去長崎 JR 來回 3個鐘 // 唔睇夜景 其實都OK嘅
福岡黃金週會唔會多人到食野都排一輪
想問別府有無溫泉酒店係唔比較新?
即日來回熊本快過屯門出旺角添

有Pass絕對冇問題,冇Pass咪留意下啲特價車飛
而家福岡啲名店都已經要排大長龍何況黃金週
熊本冇問題,長崎可能就要捨棄下啲景點
恭喜你成功解鎖排隊體驗
真係要 blacklist呢間 臨時book過第二間email問checkin前一日放行李佢地話完全冇問題 甚至中間有日子斷開只要你再返嗰間酒店佢可以幫你keep幾日都得
麻煩大家幫手睇睇個行程 有冇咩建議可以再執下
啲特別列車好似淨係搭到呢兩架 會唔會有其他可以搭到?

阿蘇火山二級係唔係唔值得去?
我見佢已經維持左幾個月都未解
睇你頭幾日行程都覺得幾正常,去到武雄後開始覺得你痴咗線

首先36+3係全Green Car,你用Pass只包基本車費,要補特急費同Green Car費用

29/5你又海之中道又能古島又皿倉山,你有冇睇過皿倉山係邊?

30/5嗰日你1800機最多只夠天神同JR博多城,加埋Outlet一個Full Day都唔夠啦
Sor 後面我只係list 曬有咩地方想去 唔會去曬 諗住到時睇情況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞