九州討論區 20

890 回覆
4 Like 1 Dislike
博多站連住有成層買手信,天神站嗰頭有無類似地方集中咁睇手信食物?

天神其實邊part最好行?
天神我去得最多係三間夾公仔舖果條街
睇你鍾唔鍾意高達?
Lalaport交通得巴士
運河城附近都多野行

我就上個月去曬
Round1嗰邊?
去夾公仔only

地下街我覺得麻麻地好行
咩apps
買咗北九州pass,熊本去別府係咪最好搭橫斷特急?
我google maps睇,話新幹線熊本去博多轉去小倉再轉Sonic係最快,不過北九州pass好似唔包博多去小倉個程新幹線?
求巴打們指教
博多轉sonic都快過九州橫斷
橫斷特急三個半鐘

熊本去博多40分鐘,博多Sonic去別府~2個鐘,計埋等車,其實差唔多?
我都想知.. 邊條街會多d 野行同買
今半中文官網同tablecheck book五月中都冇位,但我見反而4月嘅tablecheck 有位,係咪五月未咁快放位出來
如果book唔到walk in食到嘅機會大唔大
小倉去下關(北九州pass)坐山陽本線包埋?
包包包,最盡去到下関
Thanks
你上面講嗰啲我同女友全部去過曬

最多店舖一定係所謂天神商圈
天神商圈=天神地下街,加埋由地下街貫通的商場/百貨公司(包括岩田屋、三越、Parco、太丸、Mina 天神、Solaria Plaza、Solaria Stage)
以女人角度,會認為呢度最多嘢睇最多嘢買
男人就唔會有心機行曬咁多個商場/百貨公司
運河城真心頹之前去人流都唔多
只係叫做近中州同櫛田神社,行街容易順便去埋

個噴水池idea有少少聯想到以前新城市廣場噴水池果種上世紀feel
噴水池燈光表演有特式但未至於吸引到必去
超市好似又唔見有
係最底層動漫嘢+電視台goods算有啲特別
街機去天神roundone仲好
個人鐘意博多JR city 多啲,感覺上較為新淨好行
天神商店街幾靚,但鋪頭都唔太吸引
果度已經最旺市中心之前去都拎咗個下午去行下買下野咁。
兩者差唔多,如果就到橫斷特急班次咪一程過唔洗煩,但就唔到咪去博多轉車
如果買左JR PASS 由博多即日來回睇阿蘇火山 可唔可行見到啲facebook group 啲人要好早先買到直昇機票
請教ching,
非自駕,去阿蘇火山,搭火口線去到直升機場落車
諗住買直升機票,
之後行唔行到去山上廣場?
定係要等下班巴士?
Plan緊5月中同屋企人去,自駕,7日
九州我去過一次屋企人未去過

Day 1
福岡落機遊福岡,住福岡
Day 2
拎車,系島,住佐世保
Day 3
九十九島,住雲仙
Day 4
雲仙,汽車渡輪,熊本,住阿蘇/高千穗
Day 5
阿蘇/高千穗,鳥棲outlet,返福岡,住福岡
Day 6
Lalaport,還車,住福岡
Day 7
福岡,2點機返香港

諗緊cut唔cut系島好反正5月無蠔食
高千穗唔撐船但阿蘇無火口睇點揀好?
原本有諗九重夢大橋但行程無大分都係算
除左別府阿蘇雲仙仲有冇其他溫泉區?

之前有喺日本租過電單車每日150公里
但呢個行程都諗緊會唔會太chur
睇運講真

但係而家上唔到山
直升機冇位就淨係睇草皮
由布黑川?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞