九州討論區 20

890 回覆
4 Like 1 Dislike
可以喎 ching 完全冇諗過
差啲諗住攞塊紙皮搭順風車
如果唔揸車我覺得唔值得專登去
1.你唔會有靚時間去到
2.唔好淨係睇網上圖而俾佢呃咗
呢個好似係ig打卡熱點?
Chur過返工
大量filter先有既效果
我估都係金鱗湖咁 影出黎好似好靚
現場睇就 下 咁咋
唔係好明點解有人會有興趣去豪斯登堡,好似好悶咁,十幾年前啲旅行團已經話去呢度,而家仲興咩?
多謝大家意見,咁我重新plan過先,等啲時間鬆動啲,唔使趕行程。動物園會預全日同避開星期六日,上見色熊本神社唔去,福岡嗰幾日會住博多

高千穗峽諗緊自己坐巴士來回定報一日團好,巴士來回可以玩到4個鐘左右,報團嘅就留個幾鐘,叫打個卡。

另外,北九州坐JR嚟計,順時針/逆時針咁玩,其實係咪唔大分別?諗緊先去熊本>阿穌
蘇>別府>福岡會唔會更好
自駕遊又轉左機場
完全冇左福岡

Day 1 熊本落機去阿蘇
Day 2 full day 阿蘇
Day 3 過島原 雲仙 住小浜好似平d
Day 4 長崎
Day 5 經佐賀 鳥栖 番熊本
Day 6 熊本市內
Day 7 去天草 但繼續住熊本
Day 8 回港

由於任務係要去長崎
點都要長途駕駛
但我將3日要渣 4hour既日子暫開
而且最長途都係2hour一程左右
太長程好難搞
但係阿蘇2級左好耐, 冇得上去見學路
最多早啲去坐下直升機
肯定可以玩足一日?
見金鱗湖個個都話一早起身去睇霧
我就寧願去浸多次溫泉然後8點食早餐
豪斯登如果齋影下相果啲
下晝入去等天黑睇埋夜景同燈飾再走, 半日其實乜都夠
我有去 去完再浸多次溫泉食早餐

但係checkout之後去多轉仲多霧過朝早
係啊諗住齋影相咋
如果咁嘅話接第三批frd嗰日去埋即日來回得唔得
指宿值唔值得去 好似冇咩特別咁
有時間多就ok
得果6日,去得東邊大分縣,就唔好去西邊長崎啦
長崎市即日來回博多都已經夠趕,你仲要去埋佐世保九十九島
咁咪早少少去溫泉
都好呀
https://x.com/tetsudomynavi/status/1781261659337883966

唔係キハ47
係2R

1號車個box seat 隻窗斷開一大一細
扣分
唔知係咪因為改裝前原先係車門結構柱唔郁得
我都想知點解會係熱門景點
你揸旅遊巴?可以接三批fd咁多
用錯詞語
其實接兩次兩個
計埋我total 五個
1) 朝倉市 -> 秋月野鳥食川床料理 ->落秋月城跡 -> 日田市

2) 皿倉山 -> 小倉 -> 耶馬溪 -> 深耶馬溪一目八景

3) 糸島 -> 唐津 -> 鏡山展望臺 -> 虹之松原 -> 唐津城 -> 呼子朝市 -> 加部島 -> 波戶岬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞