【單板滑雪】《巔峰造極者》(2)

691 回覆
320 Like 9 Dislike
可能凌晨
睇完嗰邊,準備等呢邊
我應該聽朝出,最好聽朝先睇
收到
文呢
預計三點
3點半
任雪糖扣好安全帶,戴上睡眠眼罩和口罩,靜心等待飛機啟程。

狹窄的經濟艙中,人們忙於收藏行李。

不久後,任雪糖感到座椅一晃,應該旁邊的乘客都坐下來了。

航班按照原定時間起飛,任雪糖直接睡了兩三個小時。

等到再次醒來,已經是飛機餐時間。

旁邊的乘客出於好意,輕輕拍拍任雪糖肩膀。

任雪糖摘下眼罩,斜眼一瞟,霎時驚呆住。

因為那位乘客人不是誰人,正是南宮妍。

南宮妍都相當意外,一時語頓:「任雪糖?」

任雪糖甚至以為自己在發夢,握捏自己的皮肉。

「真係你……」任雪糖抑制不住驚喜的笑容。

「你又去法國啊?」南宮妍的一抹笑容也擴散到整個臉部上。

遠赴陌生異國的旅途上,能在飛機遇見熟人,會有著難以言語的親近。

「我去霞慕尼。」任雪糖說。

「我都係喎。」

「你去玩?」

「我去讀ENSA。」

「ENSA?」任雪糖未曾聽說過。

「全稱École Nationale de Ski d'Alpinisme,簡稱ENSA,中文叫法國國家滑雪登山學校,就喺霞慕尼,喺國際好出名,專門培養出產高山運動同滑雪嘅人才,成個考核體系出名最嚴荷同複雜。」
糖糖可以破處喇
說到考核體系嚴荷的滑雪學校,任雪糖反而有些頭緒,因為法國的滑雪教練水平是世界最頂尖,每年的合格率僅為個位數百分比,其出產的人才確實比其他國家體系的教練高出一個水平,與專業運動員可以比擬,時薪也是最高的一個。

當中滑雪教練的課程系統非常複雜,涵蓋了多方面的內容。這包括單板和雙板滑雪技術、理論知識、登山滑雪、運動心理學、生理學、地理、氣象學、野外滑雪、安全救援與搜救技術、滑雪賽事規則與技巧,以及相關的法律和法規等,所有這些都需要學習並通過考試。

為了取得教練認證,大部份平均都花費五至十年時間,去望行系統學習和訓練。

如果要打個比喻,亞洲大部份滑雪學校,水平僅維持在「滑雪培訓」階段,程度大約如同滑雪小學。

滑雪底蘊較豐厚的歐洲國家,大約等同滑雪中學的程度,但也未能談得上「滑雪教育」。

所以法國的ENSA,無疑是世界知名的滑雪大學。

關於ENSA的滑雪教練課程,任雪糖認知得最多,至於另外兩個主要課程為登山嚮導和滑翔傘教練,任雪糖認識不深但相信一樣困難無比。

「你會兩邊讀書?」任雪糖問。

南宮妍抿住嘴:「應該就係,反正依家香港嗰邊都唔洗親自出席。」

「你係一早諗好定突然想讀?」

「其實都唔算突然,係我以前喺法國Céüse攀崖嗰陣,識到一位喺ENSA到教嘅攀山家,佢話可以推薦我去嗰到學習高山嚮導知識,我見儲夠錢就去試下。」
「入門資格係要列張成績單,證明你攻克過至少五十五條攀爬路線同十條滑雪路線,佢哋確認咗就可以參加入學測試,但其實我有人推薦,所以事先拎咗取錄通知,但大約喺七月個陣……都要遵循參加測試,會考攀岩、滑雪、混合地形攀登同攀冰,要攀嚟攀去嗰類我唔係幾擔心,係滑雪同基本法語我想早少少嚟定進修下,仲要準備定好多長期留學嘅嘢,住宿啊、銀行戶口嗰類……」

「但你香港嗰邊仲讀緊書……」

「大哥,其實你知唔知我year幾?」

「唔係同我一樣year 2?」任雪糖張大眼睛。

「我HKU Geology讀埋依年畢業喇,你唔係啊嘛,今日先知?」

「原來你大我兩年……」任雪糖感嘆。

「兩位,請問揀好要chicken or pork未呢?」空姐嘴上善意的微笑,額角卻浮青筋暴現:「你哋都傾咗成分鐘。」

「唔好意思啊,我要雞,佢要豬。」南宮妍這才想起旁邊的空姐。

空姐把含豬的飛機餐,放到任雪糖的餐桌上。

「點解幫我揀豬?」任雪糖一臉困惑,扳開摺疊住的錫箔餐盒。

「無啊,我知你實揀雞,咪揀豬玩下你。」南宮妍一臉平和地說。

「吓?」任雪糖呆一呆。

簡而言之,畢業後南宮妍將會無縫連接入讀ENSA。

假若順利的話,能在三十歲前成為專業的登山嚮導。

這未來,想想都覺得前途無可限量。

但……

會有那麼容易嗎?
「你呢,又學我去霞慕尼搞乜?」

「我都要讀個ENSA滑雪教練資格。」

「真?」南宮妍含住口中的鳳梨,張望著任雪糖。

「講下笑,我嚟打算喺阿爾卑斯山修練。」

「滑雪啊?」

「嗯……喺聖誕嗰陣遇到個類似世外高人設定嘅角色,佢係國際滑雪總會嘅人,佢叫我上去阿爾卑斯山每座雪峰用高山滑降落山。」

「但阿爾卑斯山有成上百座雪峰……」

「所以我都預自己會留喺法國半年。」

「祝你好運。」南宮妍拍拍他的肩。

任雪糖忽發奇想:「要唔要一齊合租?」

「可以啊。」南宮妍想都沒想就答應。

「你唔洗考慮下?」

「有咩好考慮?」

「例如……錢銀問題啊、男女關係啊、生活習慣啊。」

「錢你就有錢過我,男女關係我唔覺得你會亂搞,生活習慣我哋都係玩極限運動,應該無個比你更加適合。」南宮妍滿意地拍一拍手:「仲可以順便教我滑雪。」

一時聽到自己的各種優點,任雪糖不禁沾沾自喜。
好單純好cute
留名加甜
唔會亂搞男女關係
淨搞一個
兩邊都冇文
半年至少都要一齊沖下涼啦
瑛子點算
去法國點都要黎個法式濕吻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞