【單板滑雪】《巔峰造極者》(2)

643 回覆
318 Like 8 Dislike
Sad咗
啱啱追到
推一推
Push
牛丸巴好耐無見

有緣能相聚~
以前個個post都有你
我都記得
寫埋病港先出 等等
老了
依家要返工
冇精神追咁多個故

你地記得我 咁你地都睇左好多年故
有yag故唔該話我知
返工睇咪得囉
唔係咁易架師傅
「即係?」換南宮妍不明白。

「Burton係單板滑雪界嘅開山始祖。」任雪糖解釋。

沙木尼老闆更換說法「咁計落EVOLV無咁勁,佢係千禧年代後成立,真係要同Burton鬥,攀石界非La sportiva莫屬。」

南宮妍小聲自唸:「兩個裝備L……」

訂購好南宮妍的夢想攀石鞋後,她開始為任雪糖選購攀石裝備,特別是大量的岩楔。

「你都幾熟滑雪牌子。」結帳時,沙木尼老闆打開話匣子。

任雪糖低頭笑一笑,沒有回話。

「第時我可能會喺間舖搵個位仔賣滑雪嘢,你可以俾個意見嫁。」

「好。」任雪糖一句起,兩句止。

購買好所有攀石裝備,兩人旋即約好下次見面地點──獅子山。

獅子山某程度上是香港人拼搏向上的象徵,它的難度被喻為香港最高難度。

任雪糖有跟她說過,想要開始攀爬外國的雪峰。

南宮妍卻叫他先攻略好本地的山峰,於是今天就來到獅子山下。

「如果你憑自己可以登頂……」南宮妍驀地打開背包,掏出一把冰斧:「我就可以教你點用佢。」

冰斧,攀登雪山的萬能神器。

「我可唔可掂下?」任雪糖對冰斧很好奇。

「唔得。」南宮妍收於腰後,瞧向崖頂:「等你挑戰到先。」

任雪糖轉身抬頭望上去,雙手拉筋開始準備。
任雪糖手掌觸摸著久別重逢的岩壁,重新調整狀態回到攀登模式。

一路上可說相當順利,任雪糖有時望向旁邊,會見到徒手攀登的高手。

可是天有不測之風雲,先是烏雲密佈,後是陰風陣陣,大自然無不說明著自己準備下場酣暢的驟雨。

果不其然,「嘩」的一聲,驟雨降臨。

任雪糖不害怕,他有防墜裝置。

不過,同樣身在岩壁上的徒手攀登者就麻煩。

由於岩壁變得濕滑,他再率然前進會相當危險。

任雪糖望了望崖頂,又望了望徒手攀登者:「我去拎繩俾你。」他打算給對方支援,好讓他安全游繩下去。

「唔洗,唔好嘈我……」該名徒手攀登者為年約五十歲的中年男人,依他結實的手臂看來擁有多年攀石經驗。

中年男思索幾秒,繼續徒手攀爬上去。

任雪糖正想說這樣做好危險,自己卻說不出口……

因為他在滑雪領域上,也是相差無幾的人。

他知道如果有著目標,別人是阻擋不住自己。

「喂,你仲爬!?」崖底下,南宮妍開聲警告對方。

「自己條命我會自己負責。」中年男非常固執。

假如攀登時候遇到驟雨,停留原位已是最好的選擇。

冒雨向上,是輕視大自然舉動。

哪怕任雪糖有整套保護裝備,他都決定停留原地等待驟雨停下,然後全程就看中年男人的表演。
垃圾溝通抵輸
回錯post
如果男人再三拒絕幫助的話,最好的幫助就是閉上嘴,以免對方會分心。

「嗄。」中年男人技術果然了得,哪怕冒著雨也再多攀升三米。

緊握著安全繩的南宮妍問:「應該仲有段時間落,你要唔要落住嚟先?」

任雪糖思考了一陣子,決定暫且撤退。

南宮妍的協助下,任雪糖慢慢降落到地面上。

「天文台真係信唔過……」任雪糖搖頭嘆氣。

「落山食個麵啦。」南宮妍幫忙收拾裝備。

「差少少就爬埋上去。」任雪糖脫掉安全帶。

「以後你有排習慣「差少少」,你喺座山到係生係死,就係睇個下嘅判斷。」

「嗰個阿叔真係繼續爬上去。」任雪糖抬頭望上去,驟雨經已掩蓋著他的身影。

「依種玩阿爾卑斯式攀登嘅人,一向都係孤獨作戰,唔會點聽人講。」

兩人收拾好裝備,並肩離開,

「真係唔夠過癮……」任雪糖碎唸。

「陣間去搵室內攀──」

「呯──!」兩人被突如其來的聲音嚇得聳了下肩。

後方傳來沉重的墜地響聲,剛剛的中年男子肝腦塗地的倒卧獅子山崖下。
竟然仲要睇到呢啲場面

都啱嘅爬山就係咁嘅一回事
我屌,仲以為係隱世高人
墨巴習慣:冇名就係二打六
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞