[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
2ch同耳機真係無得比,我無能力玩2ch,但之前行阿二果陣聽到有人試機,一段爵士鼓,果刻以為真係有人響後邊打緊鼓

係之前響let go 試chord cd機+Dave+uptopia,有啲類似果種感覺

屋企用電腦做source出做唔到呢類感覺
其實未必關個source 事,兩個setup d機都唔同
多謝巴打詳細解釋
我之前出去試過HD800s, Clear mg 配auris euterpe 同arche試
感覺HD800s 對amp個敏感度高啲 唔同amp真係出唔同聲 不過略嫌淡味
Clear Mg配arche試會接近我口味多啲

我估會想試下open back架啦 dac方面用緊部韓國嘅9038 細廠 感覺偏清嘅聲 膽機真係無從入手 好似上面咁講 考慮緊淘仔嘢300B 不過唔知係咪真係會慳到錢

巴打想要亮而冇咁厚嘅聲?

換咗線個音場會大少少+分離度好啲定到背景冇咁黐
音場要教大返少少先出到原裝線個音量,最後聽感會C服左唔少,冇咁集中係中間

就算換咗線都feel到音壓唔夠有少少漏
膽機 可以試超級屎
都好平
試緊4.4 垃圾銀線
初步聽感 分析力出返啲 音場穩定啲
但個人聲冇咁亮
用銀線都竟然人聲冇咁亮
可能個線頭要用鍍銀
我覺得係個背景出左
定你多咗留意 先會咁
咁要聽多d先知

一直用依首試
pp 用4.4 真係唔差
唔係啊 想要厚聲 但係分析力足夠
唔係好明 姐係意思膽機好平都有得入手?

我對Clear Mg個聲已經冇乜印象,所以記錯都唔奇
所以見巴打講Clear Mg我會諗係亮而冇咁厚,當然應該係我錯覺。

HD800s幾睇amp, 不過香港鋪頭d amp 似乎麻麻地夾
變相夾得開心嘅amp 好似難搵d,但唔一定會貴。soekris dac1101 headphone output 出HD800s我一樣聽得開心,呢部機當年都係4千,唔算貴野
我自己就最鐘意用膽機出senn記野,非常夾
就咁一部project ember 都係2千幾,夾支千幾蚊吹喇叭12ax7一樣好聽

可以去沙田dma睇下有冇得HD800s + spl amp 咁試,可能都有好效果
SPL amp 又有 crossfeed,你可以睇下扮得似唔似喇叭
如果同場有clear mg 對比就更好

HI-x65比較之下可能比較淡味

ZMF, Ollo Audio就要去音樂人聲響試,佢可能都有spl amp
沙田有clear mg,但要厚聲應該要上到stellia
clear mg我印象中相對係冇咁厚
或者可以試sony 大z1r
open back又厚聲我諗唔到有邊款
dma獨家嗰個意大利牌子可能都得,巴打去沙田可以試埋
Stellia close back, 定你想講utopia? Utopia真係濃厚

厚聲可試下T1?
我知係closed back呀
不過上到utopia又唔啱巴打個budget
所以我冇講
以上兩隻都係close
open 又厚聲我見識少諗唔到有邊D
定係sen 660s2都啱?

我都諗唔起,但我覺得senn記6系, Beyer T1 3rd都可以試下
t1 厚咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞