[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
ching講得好啱 你地提醒左我上次係試stellia唔係clear mg
反正Stellia都out 左budget,不如試埋utopia
同埋我見ching諗住玩膽機,tube rolling都可以校下聲,可以搵隻鐘意嘅headphone先再諗
但係唔知應該揀隻點為之鍾意嘅耳機 本身個idea係直接800s 因為佢對amp反應好大 咁再係amp度教聲

同埋想問下大家有冇玩過淘仔老陳膽機 不過佢冇耳機out 佢話有個adapter 係咪應該會有幾大loss
部老陳先$2000幾 大把budget買嘢返黎改 因為聽講膽機其實結構唔複雜? 有冇巴打呢方面可以指教下?
召喚豬油巴
有budget不如買部好D既 本身底子差mod黎都浪費錢
SOFI儲下錢 整部終極EL84單端
加少少可以諗下美詩x3t, 直接有個headphone out
學豬油巴講: headphone 唔需要好大power,未必要300B。
當然如果巴打想用埋嚟推喇叭咁300B就大d power。

巴打識睇電路自己改機?

至於揀headphone, 我覺得你可以用你目前有嘅portable source, dap好, jer 仔又好,用你熟悉又帶到出街嘅機直推去試隻headphone 先,覺得似你想要嘅調音先慢慢搵amp都唔遲。iPhone jer 仔出HD800s 都可以幾大聲嘅。雖然話枱amp 先可以發揮得好,不過你要有個reference point 先有得比較。
如果你用鋪頭amp 試完覺得啱但係冇個reference point, 其實唔會知係隻headphone 啱你定係部amp 啱你。如果連個reference point 試完都覺得唔啱聽,咁你買咗返去都冇乜動力去花錢花時間玩好佢。
300B唔係真係咁神 只係名氣大 膽機唔係淨係睇用咩膽 牛同線路最緊要老實講 $2000既機俾唔到咩好料你
會係咩牌子好啲啊?
係啊 就係咁唸 但係線路有冇話邊部大陸嘢可靠啲 就係美詩?
如果800s啱聽可以用住先,如果本身對senn記有多少信仰就更好聽講膽機同600、800都好夾,我未入坑玩膽,比唔到意見。

另外個人除左聲之外好睇配戴同重量,呢樣800s無得輸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞