[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike

我最多都係一隻碟買過5版本
淘寶
Cd 都迷信 仲以為黑膠先會有
唔係迷信,係愛啊,respect

話說我想問下5670其實總共可以轉到咩類型嘅膽玩
我見最普遍就係ecc88/6922
但亦都有少數6sn7或者12au7/ecc82

想問下呢啲用唔用得落部機度
同埋仲會唔會有其他選擇
Vali 用到6sn7,所以個轉插係有用
12au7/ecc82我有d懷疑用唔到

ecc88, 6sn7之外6bz7/6BQ7A都用得,呢個唔洗轉插
https://www.head-fi.org/threads/canjam-singapore-2024-impressions-thread-april-6-7-2024.972338/post-18059495

Stax X1 with D10II amp
This is still in final stages of refinement I believe. Really good mids and high. Bass alittle low in terms of quantity and impact. Very clear and detailed. Not much sibilance. Alittle high in treble energy and may fatiqgue some. Smooth female vocals with good extension and air. Overall very enjoyable listen if not into bass. Sound stage also not quite big compared to its bigger x9000 brother. Turning the head causes weird distortion like the diagram being pushed by air so need keep still while listening. Very light and easy to wear.

前排去日本e-earphone試咗大Z1R同ADX5000
Z1R用原裝4.4, ADX5000用AT-B1XA/3.0
插Fiio K9 akm, 聽落兩隻都唔錯

鍾意Z1R嘅包圍感同bass, 人女又夠貼耳, 聽偏rock啲嘅j-pop同acg夠爽
鍾意ADX5000嘅空間感同佩戴感, 聽少樂器嘅j-pop, 日系女聲, 同弦樂鋼琴之類嘅小編制ost正過Z1R

不過用K9推Z1R(low gain音量2點)嘅解析力同detail明顯好過ADX(low gain音量3-4點), 唔知係K9唔夠力, 定ADX俾周圍環境聲影響

依家用緊Fiio K9 ess, 聽開T3-01, 109 pro, AD2000X (Z7M2玩過但戴耐咗耳仔會貼到單元鐵網會痛), 想搵隻雜食夠萬用嘅旗艦, 音樂類型就上面提過嗰啲, 但而家唔知點揀

如果唔換K9, Z1R推唔到話好好但好似幾夾, 4.4原線都叫ok, 最多之後覺得bass太多太搶再換條銀線
但揀ADX好似換咗K9, 要買XLR平衡線, 再搭2541/換dac+bha100, 咁又太貴

大家有冇咩意見俾小弟參考下?
換2541冇乜用
寧願2541+amp既budget allin落amp
同樓上一樣用緊k9 ess +1
本身聽開iem 耳牛岩岩入門聽緊隻 he400
呢排想搵隻封閉式黎玩下 都想知有無咩夾機嘅建議
T3-01, 109 pro, z1r都係d厚聲或者bass多嘅headphone。如果你想減d bass可以換線或者換部少bass嘅amp
可以試下Lehmann amp

但揀ADX好似換咗K9, 要買XLR平衡線, 再搭2541/換dac+bha100, 咁又太貴

巴打上面唔係講adx5000 夾k9幾啱聽咩?點解會諗搞咁多野?

如果係换headphone, 可以試埋d9200, awkt
budget?
係喎 唔記得講
budget 5K 樓下
聽開jpop canton pop 細編製野
想人聲前dd
好嘅, 多謝建議
見話adx分析力係強項, 但插同一部機z1r分析力又勁唔少, 高頻好似都冇想像中咁勁(?), 覺得可能係部機推唔盡, 做咗少少research見人地咁搭, 其他都滿意嘅

兩隻各有各啱嘅歌, 弊在我兩邊都有聽都鍾意
i see
咁d9200可以一試

denon d5200

senn記新個隻490pro好似都得

或者睇下focal celestee,呢隻要問一問價,唔sure做唔做到5字頭
加多兩個選擇:ESW990h, WP900
收到大家意見
5200 同 wp900 個木杯都幾靚仔
過兩日落耳機舖試聽下咩feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞