[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
左右聲量唔balance, 隻野其實好舒服, 好聲mic ok又輕又夠大, 不過咁易壞真係..

有個volume control 嘅headset 好易死係個volume control
巴打如果試用辣雞焊野可以折咗佢bypass,咁就又有得用返
返工播zeos 做背景,發現佢Magni + hd600 聽hi gain 12點都話中音量
我八點都開始覺得太大聲
high gain扭細聲d,low gain就扭返大聲,咁其實有咩分別
呢度有兩個因素:
1. 唔同gain 同一部amp 可能會唔同聲(唔一定會唔同)
2. input signal leve 唔同會唔會影響聲

1就唔詳細講,好視乎部amp 設計。理想上唔同gain 應該要keep 到一樣聲,有d機就特登整到唔同聲,例如Sparkos Lab Gemini

2呢樣我以前一直認為input signal 應該係大而唔clip 就最好。最近有朋友試過將input signal 扭細d而amp volume 扭大d個效果同input signal 有、amp volume 細有唔同,而且input signal 細d部amp 又冇咁熱。佢解釋係"signal too hot equals to saturation which never sounds good"。我仍然唔係好理解到。
多謝巴打解答

今晚返去都試下先,之前low gain 扭10點左右覺得夠聲,一試high gain就大聲到頂唔順就無再試過

GEC A2900 三雲母
深潛左勁耐 原來上年7月開始Roon support kkbox
Kph40好戴過porta pro,同無咁易夾頭髮,

又係會戴到唔記得除
原裝綿都無咁吉,唔駛換yaxi
porta pro係漏聲勁定咩?
搭巴士有個哥哥仔用porta pro(應該係wireless)坐前我兩行仲隔住條走廊,我好清楚聽到佢聽緊咩歌
open back 冇隔音,行住街聽就要開大聲,咁你行過聽係好合理
所以保護聽覺,出街用返closed back/iem好
我唔係行過,係坐後佢兩行,隔住條走廊都聽得好清楚
我石機出街都會熄
一嚟有啲驚schiit嘢會爆
仆街我部adi除咗firmware update要熄機重開之外都冇熄過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞