[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Beyer一百年都keep到family owned都幾勁
會唔會有新kse呢
睇完啲介紹覺得似係700 pro x變種
不過beyer真係未必再有興趣住,之前隻1990 pro都已經好耐冇拎過出嚟
https://x.com/e_earphone/status/1778211361731805287?s=46&t=9eBMOsWon2YpR--hW3C6vA
2024年5月9日開賣
SRS-X1000 ¥108900
SR-X1 ¥59400

部amp似乎未有單賣

淨係試過T1 2nd 同T5 2nd 印象都幾好, 果陣Amazon 為返港紙5000幾差啲入手T1 2nd, 但得部amp仔怕唔夠推,有啲後悔,依家想買返T1 2nd都好難
百周年版再加Made in Germany 都係200歐有找,真係良心企業,買黎擺都抵
有Amp仔,T1 3rd都OK呀
佢係我屋企聽嘢既預設選擇
我隻大z1r個headband終於甩皮

証明用得夠多,抵嘅
問問香港罪大有冇得換先,如果冇就直接買條返嚟換,不過個S/N係跟住個headband,換就唔同咗
就係覺得買咁貴嘅機都用蛋白皮會甩我先唔買z1r
3rd無乜興趣,平啲可能會諗下
Hd660s2 正價要$600根本唔合理
對比hd600 只係多少少bass同treble冇咁硬
完全唔覺值$150差價
但好鐘意個聲,冇計
淘個套包住囉
成日都減
雖然佢加過一次價,但成日sale都低過199
講吓r70x先,我係插adi-2 dac用原裝usb線,nos filter

低頻喺open back嚟講做得好好,有啲力同算潛得深(淨計open back)

中頻偏厚少少,高頻的確暗過hd600啲,好圓滑

人聲算比較前,都係比較冷靜,口型易分

音場:橫向唔算大,好似有邊界咁,定位做得幾好,例如人聲集中喺中間咁,有少少睇戲聽對白嘅感覺
深度就做得好好,好易聽得出啲嘢嘅距離
簡單講音場就做到好似nearfield monitor咁嘅感覺

整體係耐聽嘅,係ear cup比較細,我就cover唔晒成隻耳,不過長期戴好似都唔會攰嘅

結論:我覺得鐘意冇咩刺激感但又唔算悶嘅mon聲(人聲比較突出,比較少染色)嘅可以盲狙
我覺得660s2係好聽,但真心覺得只係一個唔同嘅iteration 唔應該有差價
同感
所以都係等跌價啦
其實HD600已經好好玩
就咁睇同舊m60x一摸一樣咁
連所有數據都一樣
只係個殼同headphone 有分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞