[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
所以質素嘅差別?
例如會唔會手工線性價比高啲?

只有自己落手焊先係高性價比
其實唔難,r studio 好似定期開班教?
大牌子,細牌子分別可能係大牌子有個系統d嘅QC
norne audio應該唔算大牌子
大到古河, audio quest 呢d我覺得先算大牌子

Tung sol 12au7 噴炭玻璃黑屏
呢款膽整體中性聲底。

人聲比之前個款Tung sol 12at7厚聲,但又唔係菲利普咁厚。可能厚過Mazda 銀屏3雲母少少。
唔會好亮,仍然有空氣感

低頻量唔會特別外,不過夠厚又有力,幾實在。bass rumble 反而輕微少過Tung sol 12at7,不過仍然明顯聽到。bass decay 長過Tung sol 12at7少少。整體比Tung sol 12at7濁d,不過仍然屬于清晰個類。

高頻冇Tung sol 12at7咁亮,仍然有高延伸、空氣感,仲有d晶瑩,幾細緻

雖然比Tung sol 12at7暗少少,不過幾好味如果覺得用Tung sol 12at7太淡口,可以用呢款12au7
新做個對wireworld nano platimum ecripse + Audio Note 銀頭RCA線雖然有返銀線嘅亮度,不過bass量減得太多。
如果用嚟夾tung sol 6sn7/12au7雖然keep 到打擊感、decay,不過量太少
有趣地,用嚟Genalex A2900又幾正,體整亮返,bass減到仍然可接受嘅量,人聲韻味更出,亦好順滑
如果低頻量多dd就更好。似乎我要做多批用鍍金留返多d bass
tidal係咪已經冇得轉國家?vpn轉左兩個國家都usd$19
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞