[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
Thanks bro
兩部adi2
唔該巴打
賣返部adi2 dac 出到應該夠cover
https://rme-audio.de/dps-2.html
Another unique feature is the 24-page manual

https://rme-audio.de/lni-2-dc.html
Another unique feature is the 17-page manual

RME 好清楚大家想要乜
唔買都要睇下
但ADI-2份MANUAL 明明寫住: Or in other words: the choice of power supply is not critical.
rme啲reply 一直都強調未必有用
DPS2 manual
I can’t decide whether Linear or µFilter sounds better
 Unfortunately we cannot help you there.
玩嘢
dps-2好似賣1049eur
另外LNI-2 DC就529eur

RME: 大家都係想買本說明書返去,明嘅,就出本講電源嘅
dps-2+LNI-2 DC咁就可以有最齊feature
貴過部DAC
我幾欣賞佢啲說明書,十足十lecture notes咁
Download 黎睇算喇
說明書都可以寫明嚟做賣點個下正
好少見有廠會咁做
睇中咗DT770Pro,不過有唔同OHM版本,所以想請教下其實係咪噤大分別?
喺AMAZON度睇,佢有
32OHM寫咗for mobile device eg: smartphone/laptops;
80OHM for Studio
我係得macbook air 同手機,無Desktop
我知我應該係要買32OHM 版,純粹係想知如果錯配咗,個分別係咪真係差好多?
770 pro 仲有一個百周年紀念版, 48ohm
32 ohm個pad 唔同,聲底都唔同

想問下adi 2 dac用foobar asio聽hires歌
聽完之後有冇方法可以自動set返部機落44.1

因為windows將每一個sampling rate都當係一個獨立嘅audio device
變咗foobar聽完歌 用browser睇youtube或者其他player睇片就比較麻煩
因為個system volume可能又要重新set過
同埋有啲software喺啲hires歌嘅sampling rate未必出到聲
所以我習慣聽完歌喺個madiface driver自己set返落44.1
但每次都咁樣就好撚麻煩

windows將每一個sampling rate都當係一個獨立嘅audio device

巴打見到winodws 而家show 咗幾多個device?
我係windows server 2019最多見到2個,而且唔洗手動set sampling rate, sampling rate 會自動轉
一個
sampling rate播緊唔同歌係識轉
但我stop晒playback佢都依然keep住最尾嗰首歌嘅sampling rate
我想stop嘅時侯佢識自動轉返做44.1
stop晒playback, keep住最尾嗰首歌嘅sampling rate
之後再播youtube 識唔識自動轉sampling rate?
唔識
exact7ly就係呢個問題
定我用緊舊版foobar先會咁
我一入exclusive mode就會show兩個device

另外應該係冇得set UFL就自動返去指定sample rate,除非kill個player之前個player會幫你咁做啦

同埋直接仲係比software exclusive緊就熄部adi-2嘅話仲會藍畫面
直接仲係比software exclusive緊就熄部adi-2嘅話仲會藍畫面

呢個我未見過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞