[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
hifi post已經沉到搵唔返
最近有d空間想買對active speaker玩下
睇中jbl 306p mk2 同埋adam t7v
想問下 如果聽開古典大編制 jazz 間唔時廣東歌
咁買邊對適合d?
我都係用violectric 一般我都係用10點至2點音量,睇咩歌,古典一定會較大聲啲,過左個range我就調整部dac output,固定音量好難,你白天同夜晚都可能要用唔同音量啦,太大聲傷耳,太細又唔爽,唔駛咁死嘅
[音響撚]音響HIFI討論區(24)
https://lih.kg/bEuMeOU
我都咁諗,情願較完好聽,好過到喉唔到肺,多謝解答
我對 HD600 一直都係用6.3,單端個聲音最中正,用黎試系統一流
好奇一問,其實有無咩特別原因一定要固定音量?
好少見人咁樣玩,真係要固定volume 唯一諗到係靠software 自動去調整每隻碟既音壓
Roon 好似有呢個function, 唔知AK 內置setting有無
另外你駁法同gain setting 無錯,DAP / DAC output 通常都係用細V數,聲會細緻d,層次亦會較好
大V數唯一可取係動態更好,但係會粗聲d
所以盡可能都係交俾amp 部份去做放大
多謝分享主要我係懶,唔同歌都要扭一吓好煩,不過見各位都係咁做,咁我依家又無乜嘢,扭咪扭細V數確實多啲嘢聽
用digital 方法/ VR去調校音量一樣會有失真,邊個好啲要自己試。

用過Leedh (聲稱冇無損)同其他牌子嘅digital volume control,我都係鐘意line out 出最大,用volume knob去做控制,除非部amp個volume 個step好大。
DAP / DAC 去amp 一定係line out output, 只係如果output 既V 數可調既情況,用細V 數output 再靠前後級/ headphone amp 作放大係比較正確既方法

如果要source + amp 都固定volume 就只能夠用software 去調整每隻碟就電平音壓先解決到音量不一既問題
真係好似condom
我覺得似lin頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞