[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
德國佬嘢delicate啲冇咁驚 講真美國佬砌嘢質素/qc 唔係真係好好
其實長着冇問題
個volume control 係右邊 channel imbalance 係偏聲偏咗去左邊
volume control扭到最大有冇偏聲?
所以用細d ref level, 扭大d volume 其實出嚟音量一樣大,反應加大ref level會低d SNR。

原來係咁
咁是咪有細用細應該更加好

說明書似乎冇講唔同volume 會轉個ref lev。

我見打手巴quote果段說明書話Auto Ref Lev takes over this task, working in both directions when turning Volume up or down.
我冇理解錯應該會係咁?
因為我果部開完auto係會根據volume自動喺四個ref level度轉
我補一補條片當參考
https://streamable.com/yhy0jd
是咪有細用細應該更加好

呢個睇你d amp gain 有幾大
set 得太細但出到嚟amp 扭盡都細聲就唔得啦
呢個你要慢慢試下。所以唔想煩都係用Auto 最方便

巴打係唔係着咗loudness?有就合理
我冇着loudness, 冇留意扭 volume 個時個數有冇變
冇開loudness
打手巴可以試下你果部會唔會
啱啱試咗,如果我set auto就會同你一樣
我一向set -5dB所以冇轉過
所以巴打你理解得啱,就算唔用loudness 都會自動轉ref level
ok
咁打手巴你是咪set死-5 跟住volume較0.0
係, set死-5 跟住volume較0.0
ho
等部嘢送到禾都試下
咁岩呢兩日開始研究Roon, trial都未過
如果本身有部performance足夠好既PC做Roon Core既話 另外砌一部NUC/好似Nucleus One咁既product對音質影響大唔大?
p.s. 串流only, 冇local file

而家setup: AC68U分別駁緊做Roon Core既PC同DAC501
我用部N5105 Fanless PC行Roon 喳,做埋local file
咩先推到
自己出既機都唔夠力
用kph40
但會夾頭髮
正常
兩樣都有
又漏音 又open
出街唔會用
都少暖
離開一定會off
靜電headphone 要專用amp, 唔會話唔夠力
靜電headphone amp都有得揀嘅,唔係得一部咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞