[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
可能仲未煲的關係, 齒音好似比1990仲勁
用黎聽咗幾首REONA之後有啲頭痛
應該係
主要改咗單元設計
遲d會加入6SN7派對
G持
巴打有咩計劃?
今日同潘生傾左下部機點搞5V整流+6SN7+西電VT-52
今日用vali/550出比iem, 發現有雜訊,最尾搵到原來係隻usb charger條usb線,明明係分開左2個拖板,無諗過會關事因為用耳牛唔會聽到,同平時都唔會用枱amp玩iem ,所以唔多覺
我lyr插iem都有,不過覺得唔啱聽所以就唔理

不過其實唔知關唔關dac事,我係用電磁爐做純dac駁去lyr,之前用電磁爐出active speaker都有noise,遲啲可能試吓聽返用adi-2 dac駁會係點

不過冇記錯adi-2 dac + lyr呢個配搭唔係咁好聽
講錯唔係noise,係電流聲,唔關amp同dac事,叉緊電一郁部電話/隻手掂住條線個頭就有電流聲
我諗tube amp真係要夾機,vali 3 夾左2隻都好聽,可能係推唔掂,呢2日夾emp就感覺幾好
VT-52
加埋你對33S30
可以換膽嘅
我都估唔到電磁爐做pure dac效果都唔錯
我用lyr嘅話dac嗰part用電磁爐暖好多舒服好多,adi-2 dac就生硬好多
上年買lyr之前部電磁爐已經入返箱,到之後覺得lyr夾adi-2 dac怪怪地就拎返出嚟試,跟住就冇放返落箱了
雷神6BQ7A 整體偏高頻,少有地用落部Gemini 都出到明顯亮聲。高頻非常靚
低頻合格,唔會少到唔夠,亦唔會出唔到,不過唔夠力。bass rumble、拖尾較少。
人聲亮麗,唔會好乾,有空氣感不過比唔上Tung sol 6sn7/12at7。
高頻好吸引,小提琴大細聲變化非常順滑,高頻細節豐富,分析力高。雖然亮麗不過延伸未去到Tung sol 6sn7/12at7咁盡。

68人仔有個咁正嘅高頻都係抵
可能你會鍾意用d厚曖嘅膽,e.g. 喜萬年bad boy
呢支有,都係要夾電磁爐

lyr 夾adi2 dac 點怪法?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞