[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我對genelec到港都等咗4日先收到
平嘅xlr線究竟買mogami 2549定belden 8412好
gotham 11301?
好似貴上面嗰兩條唔少
dac2541係咪每次重開機都會reset個setting 有啲煩
你用粒Filter 制可以set一份default config俾部機
set左thx
但係都要手動轉返output 不過可以㩒少幾粒制
想問下vali有冇推薦換邊隻膽
見到有好多種類
6N3P / 5670 / 2C51 / ECC42 / CV4013 / WE396A

有冇話邊隻靚聲啲
同埋揀啲咩牌子好
我睇we ge好似幾出名咁

同埋建議喺邊度買膽好
上支那寶望下四十蚊都有ge 5670
有冇咁平

btw我唔知呢啲膽應該值幾錢
查過396a 一千蚊又有 幾舊水又有
6N3P = 2C51 = ECC42 = CV4013 = 5670 = WE396A
全部都係同一款膽嚟
唔同地方唔同叫法咁解
當然唔同廠、唔同年代都係唔同聲,所以就咁5670 家族都有一堆膽可以玩

vali 應該可以加轉插玩ECC88, 6SN7呢兩個唔同家族,呢d就真係完全唔同品種嘅膽

揀啲咩牌子好,呢個要慢慢探索(召喚Oh_Yeah 巴打)
音響野冇話最好,只有夾唔夾

平嘅膽可以好平,貴嘅膽可以好貴,所以你見到嘅係正常
就算係WE396A,年代舊d會貴d,出名d嘅款又貴d,所以可以好大變化。
你玩你負擔得地嘅就夠

網上嘅評價足夠你砌一個有興趣試嘅list,你可以由平嘅開始研究
想一步到位,貴個d WE396A可以係一個唔錯選擇。不過同其他野一樣,一步到位唔代表一定啱聽,所以係有d風險。
如果你想指定搵一種聲,可能問Mark哥會快d
https://e-earphone.blog/?p=1495262
萬5蚊限量300隻,一定炒到飛起
炒得起咩
唔會就好,過多幾年平d買二手
鐵三角keep住出呢啲
啱啱日馬買咗WP900 都有排聽了

有冇建議喺邊度買會平啲
有冇啲咩要留意
同埋會唔會有假貨
我上年買完AWAS都有排玩
通常我會係ebay, 淘寶, tubes.tw, 台灣露天呢幾度格價。
ebay 就所見即所得,台灣買都穩陣,淘寶有d靠運。
目前我用淘寶都未出過大問題,係有次買6900有一邊冇聲,有可能係project ember 用唔到都唔奇
ebay 所見即所得,所以你可以睇清楚真定假。5670 家族應該少有假野,係要少心d虛假陳述。
例如寫就寫黑屏,睇相就唔覺黑屏咁,但都係5670嚟,都會有聲出。
可能實物到手都係黑屏,只係影得唔好,不過有得揀都係揀個影到真係黑屏嘅就穩陣d

同一款膽,有時淘寶平d,有時ebay/外國網 平d,所以真係要格價
變做有線版就成隻wp900咁 無線個樣高級好多囉
WB2022個樣其實都唔係好靚
想問下咩係黑屏
仲有咩方環圓環
呢啲同普通嘅有咩分別
姐係WB2022無線改有線?好似冇乜誠意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞