[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
唔該晒

平過上年幾千yen,而家yen仲要平咁多
嗰陣埋單要5千9港紙
我嗰陣買完就再插水不過好似變期貨
嗰陣都已經係免運費
我都比d幹勁先

都係上代個盒靚d, 不過呢個盒細d

兩節色
打手巴都係tar 佢準備出果隻新圓形?
冇錯,等緊佢
https://tomoworks.booth.pm/items/5630099
可換單元, 後蓋headphone開賣
諗起某香港品牌
癢完?
終於試完Tung sol 6sn7 鼠耳黑屏可以總結下
以tung sol 膽嚟講似乎兩頭唔到岸。似乎我對Tung sol 理解仍然唔夠全面
整體少少亮但bass比較收儉。延申出得唔夠盡,bass又唔夠出
Round plate 貴係有理由

人聲少少亮但未到 round plate round top mica 咁亮,不過亮過round plate oval mica。唔算薄聲又有立體感,其實唔錯,好順耳,舒服又唔悶。缺點係空氣感差過round pate 少少。

高頻少少亮,細節幾出,幾中性、舒服。不過空氣感、延伸不及我手上兩款round plate。

音場同round plate 似乎一樣,唔覺得比其他膽細,亦唔覺得分析力差d。

Bass係我覺得比較難總結嘅地方。如果單獨出bass 吉他,例如 Hotel California 個bass係合格,起碼量夠,出得到。當有其他樂器出嚟,個bass就會收埋咗出唔到嚟。 Bass質素上 mid bass 比較少,冇乜bass boom。唔算厚,偏亮。打擊感麻麻,唔太夠力。sub bass雖然比唔上round plate 不過仍然算唔錯,有rumble 亦有少少拖尾。以上夾埋個bass整體就有d虛弱單獨聽bass 個d 歌可以唔錯,不過太偏唔泛用。

感覺上夾返d着重bass嘅膽會唔錯,不過我未有時間再試。
比其他tung sol round plate 膽有d兩頭唔到岸,優點唔夠吸引。
Beyer 100週年暫時得dt 770pro?
都好,起馬買得起同買得到
無beyer機想入隻試下
啱呀,冇幾多間廠有100年歷史,留比個孫做記念都得
下年到shure
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞