[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
player software 嘅分別感覺上大過 hardware
最少foobar 同tunebrowser 分別係明顯
問左beyerdynamic,買原廠headband要聯絡香港既distributor,應該係Grandwell

Geekria就覆話可以買呢隻
https://shop.geekria.com/products/geekria-headband-cover-replacement-for-sennheiser-hd545-hd565-hd580-hd600-hd650-headphones-replacement-headband?_pos=1&_sid=434eef83c&_ss=r

係香港買geekria產品係唔係直接係官網order?
應該得返秋葉原間ee有現貨
bic cam fujiya-avic 都寫販賣終了
大家平時點用headphone 聽jazz?
啲hard panning 聽到好怪 會唔會轉返mono?
其實用speaker 聽係咪會好啲?

官方得,amazon 又得
我習慣咗,就算用HD800s 都照聽
不過巴打聽咩歌遇到奇怪hard panning?
我聽blue note youtbue channel 個d又覺得ok
啲舊嘢,John Coltrane 好多左右分明

非常明白
有d 8-90年代流行曲個人聲會偏埋一邊
聽bill evans啲左右最明顯最難頂Time out / kind of blue 都接受到,開crossfeed 會覺行好啲嘅

Btw jazz有咩必聽,唔太識
我都係啱啱學緊 唔太識欣賞成個jazz
但幾鍾意free jazz/european free jazz
我先後用過macbook pro, 電競laptop, 同埋i-mini music server 去做roon core, 個分別明顯既,除左硬件同供電上,好大程度係取決於OS 既系統優化
最差係電競laptop?
期待下隻Caldera closed先
利申非專業個人理解係當我地用IEM / headphone 去聽舊錄音Jazz / Orchestra 之類既碟,的確會出現extreme / hard panning 問題,因為headphone 先天既物理限制,兩邊聲道獨立直接傳遞左右兩邊耳仔,無crossfeed 而導致d 樂器定位互相重疊炒埋一碟

上網搵到張圖explain 得幾好

反而最差係macbook pro 因為 MacOS 可以優化既地方太有限,Window 同 Linux 有好多旁門左道野可以作為調音手段
講起crossfeed,其實roon係有得校
咁點解其他genre冇? 錄音上有咩分別?
Panning 問題唔關music genre 事,只係幾廿年前舊既錄音技術無近代咁完善,而且一般流行人聲大多都係studio 逐part 錄完再混音後製,Jazz Orchestra果類 就要按照stage plot 設計臨場再去做錄音setup

利申非專業另外推介一下三盲鼠系列,d 錄音setup 好有心思水準好好
Yes, 仲有EQ 玩下
我聽SR1A 都會校下個EQ
學到嘢
日森AWAS 平左D
想買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞