[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
正常
有左koss ur40
其他收埋哂
009s 成年冇攞過出嚟

ur40太方便?
y 又輕又夠哂用

換埋mmcx 掂哂 pp都唔夠嚟

套mmcx幾好用

個透明殼唔啱用?
個透明同原裝一樣
粒mmxc 太 fit 用原裝都得
咁就好
我個隻mmcx 要用磨筆磨下先入到
想請教下大家 以前幾年前玩開iem 不過後尾冇玩 而家多左budget想入返坑試下玩耳牛

耳機大概$10000budget 想玩膽機 已有個9038pro 純dac可以用 所以膽機會考慮純amp 唸緊好唔好入部大陸細廠300B 因為有少少動手能力 可能遲啲屎忽痕想升級可以多啲嘢玩 不過如果大家唔建議細廠都會想聽下意見
音色想係樂器定位清晰 暖聲地有分析力就足夠了

有多個info係屋企有啲陳年KT88 同12au7 應該質素唔差 唔太熟 不過今次想試下玩300B

想聽下大家意見 因為耳牛完全冇經驗 睇下耳機同amp點買 謝謝大家先
巴打想要open back 定closed back?
之前有咩iem/dap?滿唔滿意當時套機?
以我理解係咪open back會音場更接近到2ch 因為幾鍾意2ch係我面前唱個個感覺 不夠追po 見啲ching都話難啲做到?
之前係玩JH 其實幾鍾意佢個種暖得黎又有分析力嘅感覺
headphone 同喇叭傳聲方法唔同,冇可能做到同喇叭一樣
喇叭出聲個時不論左耳、右耳都聽到同一個聲源,呢個同自然一樣,個音場係自然形成;headphone, iem 左耳、右耳各自只聽到左聲道或右聲道,唔會話左耳都聽到右聲道,所以headphone, iem個「音場」係個腦制造嘅幻覺,唔係自然音場,所以headphone, iem同喇叭個感覺唔同,冇得要求headphone, iem 都做到喇叭唔。所以要iem/headphone 做到「音場更接近到2ch」呢個唔好太高期望。
有d dac, amp 加咗crossfeed 功能,左、右聲道各自加少少對面聲道嘅聲,扮返喇叭傳聲咁。係會聽到有唔同,效果好唔好就每部機唔同,不過都唔完全同喇叭出嚟個效果一樣。

音場方面, open back 就開揚d,唔會有焗限感覺,係自然d。分析力就唔太關open定close事。
當然open back 就唔會隔音,你聽到外面,外面都會聽到。漏聲有幾勁就每隻headphone 唔同。

已經唔記得JH聲係點,所以聯想唔到有咩headphone 似。
你可以試下HD800s, Clear mg, ZMF Aeolus, HI-X65, Ollo Audio S4X v1.3

巴打用緊咩dac? 睇緊邊部膽機?

Ollo Audio S4X v1.3 呢隻好少聽人講, 請問有冇包膠聽下
呢隻我未試過,有朋友試過話個音場幾真
而家換咗線效果係點?
試返試埋隻 原裝特別版先對比到
一直收藏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞