[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(93)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
headband
https://www.schiit.com/products/ragnarok-1
Schiit ragnarok 清貨價$999
有冇人想試sony 個咩ult
想幫隻pp 換mmcx
有問題想請教
兩隻單元拆左出嚟 一隻一條橙線一條紅 一隻橙+綠
係咪橙色係ground 紅綠係signal?
最簡單方法,你用個multimeter度下邊條通去3.5頭L或R就知

雖然想試,不過唔睇好
好怕結果淨係得個轟轟轟嘅bass
GEC A2900 三雲母的確名不虛傳,質素同Genalex gold monarch a2900有得比,主要分別係tone balance唔同
以tone balance 而言,GEC A2900 2 雲母 最亮, Genalex gold monarch a2900係中間,GEC A2900 三雲母最暗,亦最厚聲
另一角度睇,GEC A2900 2 雲母偏高頻, Genalex gold monarch a2900高頻冇GEC A2900 2 雲母咁通透不過多d bass, GEC A2900 三雲母高頻較暗,整體厚聲,最多bass。
三款膽味道非常好,不過就算係GEC A2900 2 雲母都比唔上Tung sol 咁通透,總係覺得有d收儉。如果放棄追求通透而追求味道,Genalex gold monarch a2900會係三者當中最雜食選擇。

GEC A2900 三雲母人聲味道非常好,可惜高頻延伸、空氣感太少,整體偏暗。即使係夾Tung sol 6sn7 round plate round top mica都係唔夠亮同延伸,似乎要再亮d嘅膽先啱夾。
Bass係GEC A2900 三雲母強項,雖然唔似Tung sol 咁大力,不過量多又厚,幾滿足。Bass rumble、拖尾亦唔錯,比唔上Tung sol 但比Genalex gold monarch a2900多。

GEC A2900 三雲母唔係通透、刺激取向,不過好舒服,好順滑,質素的確非常好
時間關系,目前我只係試夾sr003 mk2
d10 mk2 明顯比d10 mk1重
d10 mk2 個volume 比mk1 扭得順好多
d10 mk1 熱過mk2

Line in:
D10 mk2 比D10 mk1中性、平衡、順耳
mk1 好似嘗試將好多野迫埋一齊,而mk2 就冇咁迫,分析力好d
Bass 冇mk1 咁多boom,少d rumble,冇咁大力
人聲、高頻冇mk1 咁亮,少d味道、平淡d不過順滑d。
mk1 空氣感好過mk2, 延伸亦去得更盡,比較刺激
以夾sr003 mk2 而言,d10 mk1 個亮麗、味道比較有特色,不過唔係人人啱;d10 mk2 冷靜、平衡,可能會多人覺得順耳
感覺有d似 sr009 vs sr009s咁

USB in:
D10 mk2 usb in 大聲過mk1
mk1 對比mk2 效果同line in 個情況差唔多。
Line in 帶出嘅分別比用USB in 明顯,USB in 之下分別冇咁明顯
USB in 比較明顯分別係,mk2 usb in 個bass rumble 同拖尾多過mk1少少,不過力度, bass boom都係mk1大d

期待SR-X1係呢兩部amp 會係咩效果
想換wandla
有冇巴打想收部2541玩?
tg: @dpoo1
goldensound 版?
https://m.gamer.com.tw/forum/C.php?bsn=60535&snA=24955

似乎香港好難有貨,有都大戶mark 曬唔到我買
轉買黑柿
個盒太大,不了
overpackaging 係鐵三角傳統嚟
到時有人放掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞