[Flowers of Manchester] 曼聯終極轉會FF 吹水區 [2602]

1001 回覆
11 Like 1 Dislike
咪係,又唔諗下奧脫福朝聖班遊客洗幾多錢
伊朗係中亞
鏝個stadium 咪又係government funding
中亞唔是烏茲別克哈薩克咩,伊朗都計
韓狗出局,爽呀
亞洲盃好似計咗佢地西亞
「西亞球證幫西亞隊」,係呢一刻聽得最多嘅說話,‘’港伊大戰‘’,球證來自敘利亞,政治上,敘利亞同伊朗兩國係盟友,不過敘利亞主流嘅世俗主義執政黨“復興黨”同伊朗嘅泛伊斯蘭主義政策之間存在意識衝突,大家內裡語言文化都唔同,敘利亞係阿拉伯文化圈,伊朗係波斯文化圈。

喺廣義上,伊朗被視為西亞國家,所以有報章早兩日嗌佢哋做“西亞一哥”,係冇錯嘅,不過如果喺足球世界內,伊朗嚴格上就唔係屬於西亞。

2001年,西亞足球協會成立,伊朗係創會成員之一,但伊朗足協一直同眾多阿拉伯國家足協有分歧,最後決定加入2015年成立嘅中亞足協。

伊朗唔係傳統上嘅中亞國家,但文化上同一啲中亞國家比較接近,有部分土地都喺中亞位置,所以都適合加入中亞足協。

由於中亞足協成立咗唔算太耐,所以未必咁多人知道佢哋存在,首屆中亞足球錦標賽喺上年舉行,由烏兹別克及吉爾吉斯聯辦,伊朗決賽1比0擊敗烏兹別克,奪得首個中亞冠軍。

所以,足球世界中,應該點樣形容伊朗?西亞隊?中亞隊?

雖然伊朗部分國土同中亞國相連,文化上同塔吉克等相似,但國際普遍都會視佢哋為西亞國家,所以即使足球世界喺中亞,大多都唔會擋佢哋係中亞國家,就好似澳洲,係亞洲足協嘅成員,但相信絕大部分人,都會視澳洲為大洋洲國家,而唔係亞洲國家。哈薩克2002年脫亞入歐,有部分領土的確喺歐洲,但由於核心地方都喺亞洲範圍,所以即使足球世界上係歐洲隊伍,但都唔會有幾多人擋哈薩克係歐洲國家。

所以,喺足球世界上,你將伊朗視為西亞隊伍,係冇錯嘅,而將伊朗視為中亞隊伍又得,因為佢確實係中亞足協成員。

#其他波

十三哥
屌佢班仆街老母啦
搞歐超聯 就話國家文化
拎錢 就話私人機構
如果唔係嗰班神棍
伊朗人應該唔撚想你班包頭佬
理班包頭佬
有價好賣 啦 拎返1億來重建好過
邊賣到1億
真,賣左佢用曼治好過
占蛇申請M品牌基金?
英國北部都會區
要起快d走
再遲隨時占蛇見唔到起好個日
曼市準備起indoor beach, an urban wellbeing garden and a water park

啲local有錢都走去西班牙啦
Sir Jim Ratcliffe Memorial Stadium
曼聯幫佢哋賺返黎既知名度又唔計
過橋抽板
所以個老細真係好關鍵
兩季換三個領隊
遇著呢個癲既,財大氣粗
成隊波上下都受罪
我哋都成日有人輸幾場波就嗌out
大把輸兩三場就話炒啦
邊似我咁堅定
係一失分就上水
跟手有幾個朗哥fans附和,仲有隊型過禾曼
占爸夏天批幾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞