英國YouGov民調預判英國大選 保守黨將遭遇滅黨式慘敗!

468 回覆
100 Like 4 Dislike
英國做tube就算基層大撚把長約有間duplex 加齊pension退休
做專業人士反而捱短約交貴稅呀大佬
唔撚知就唔好成日自己幻想人哋有幾撚慘要社會主義打救啦屌
你啲商家佬做唔到生意關我咩事
返工?做奴隸做乜?

總之我要加人工就係要罷工,影響哂你地。
好撚祟高嘅動機嚟。
第一,First 收皮前後都係由政府包底,呢個係covid 時期做法既延續,私人TOC 冇財務風險,政府包底兼出bonus
第二,冇維持到服務。OLR 既TPE 承認左依一刻既人手係不可能運作到First TPE 既時間表,所以由每日取消1/4 班次變成永遠取消
你人工都追唔到通漲,梗係要罷工
專業人士未自己去爭取更好待遇囉,成日魚旦論上身
交稅唔係大哂呀,焗交㗎。

問題係駛稅金嗰啲有你呢啲垃圾先得人驚呢。

好彩香港政府開始財赤,啲錢無再咁易賺,睇下你呢啲廢柴係開到源定被人節源囉

你做邊個部門㗎?社署定勞工處呀?
咁啲人產出同效率唔夠,係咪可以減薪先?
炒人都唔撚准

即係只能加,最好人人都超過平均一倍
你攪清楚你d稅金夠唔夠cover政府用喺你身上d錢,你先話有份養公務員啦

收稅係資本主義下社會財富再分配嘅過程,有錢人當然要收多d稅
去到而家都唔知Great British Railways搞唔搞得成 講講下冇乜聲氣 同埋就算搞得成都唔知係咪會揾contractor掛GBR牌頭做定係全部政府assets own政府請人
成績又差
諗嘢又一舊舊
最後又要依附建建機制最低層
於是就suggest乜都公營化中央化
因為佢自己條垃圾都係靠公營中央化去打救
兩個站好似同一個fare zone
罷工要影響到其他人先有效,如果捉住罷工呢點去批評咁樣而導致產出同效率唔夠,咁樣係唔合邏輯

至於平時英國鐵路嘅問題,會唔會係管理層管理不善?
買樓俾地價嗰啲錢咪響你身上用緊囉

再分配問題係全國基層陪葬俾一小撮把持國家資產當自己嘢嘅撚人
跟住你話全部人一齊爭取就可以

屌你老母叫得左翼真係忽忽地。
叫人學撚咗朝鮮模式未?
人地咁撚窮條線咁都有電氣化添
因為左翼有光環,又唔撚敢提無光環嘅朝鮮
成事

就係大家都見無聲氣 etc,所以特登澄清咗會繼續做,依家 transition team 仲喺道,你見好多 TOC 嘅 contract 去到 2025 就 supposed 下年趁鐵路 200 年就會開

話咗照俾火車外嘅私人公司(eg. Trainline / Virgin Trains Ticketing etc)幫手賣飛,依家政府做緊啲 TOC 會逐步 move back to private sector
北部唔熟
啲人郁啲唔做

請人都要經工會,無產階級專政呀,管條撚咩
爭取更好待遇後未又係要養你呢啲撚屌再交多啲稅囉
變咗zero sum game仲變有人做專業
你咁講,我去超市買野都間接交緊稅,我自己份糧自己有份出。奉獻各位右膠右癌唔好再睇到自己咁大。

人地合法罷工,爭取勞工權益,比你話把持國家資產,不如你尊重下人地罷工權先啦。香港人成日話要同國際接軌,但人權方面似乎仲要一大段距離。
咁我做黎都追唔到通漲,越做越窮,仲做黎為咩?
啲架空電線有問題用用下break down

其實可以Preventive maintenance解決
日本都係咁做,所以先有可靠嘅火車

但無Budget做額外嘢,有都去哂加人工度。
呢啲唔會死人嘅做條撚?

想擺多啲夜晚時間維修?
啲大帝唔撚肯,話危險,咪日抖搵兩日停咗條線佢,日抖做

咁咪一星期又少兩日行車,咁效率同經營咪唔好囉

但其他國家如德國日本都可以Night work無人話危險,唔知點撚解。
你讀唔成書唔通又係閣下老母管理不善咩
乜撚都賴管理不善
歐洲hea友加做嘢閪
法國認第一
英國人都應該前五
做到閪都有人工加
未更加多智障同閪人入行囉
即係好似你入行做ACO咁呀
明唔明?
咁你唔做咪辭職囉
留響度做咩?

做公務員咬稅金呀?
咁HS2係繼續avanti搞定係入返gbr
我講緊班英國工人wor

我冇話唔做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞