英國YouGov民調預判英國大選 保守黨將遭遇滅黨式慘敗!

468 回覆
100 Like 4 Dislike
點講呢

我覺得英國人無顯示出當年日本人嗰隻怒火。
最有力證明係出現上尾事件+首都圈國鐵暴動。

警察自己都放軟手腳,最尾淨係拉咗少數偷錢玩火嘅市民做做樣
因為當年鐵路罷工民怨的確係好深。
民營化差唔多廿年,先得一單福知山
咪算係咁囉

你睇以前國鐵因為維修同操作失誤仲多,死人仲多

唔講效率,蝕錢就由其他有效率嘅幫你填氹,屌你老母社會主義

日本國鐵啲債最尾都仲係政府埋單,而仲有兩間唔賺錢嘅JR仲係政府持有同貼錢Run,但起碼因為整體效率提升,比以前蝕少咗好多錢
JR九州呢啲本來蝕錢,但Run Run下都叫開始平衡到,又係以前做唔到嘅嘢嚟。

知唔知點解香港人同新加坡咁鄙視社會主義,就係因為深知紅毒有幾影響大,香港就直接逃港潮影響,新加坡就受馬共影響。

你就走去擁抱,戇鳩鳩
所謂國鐵年代維修同操作失誤仲多,會唔會係同當時嘅管理層有關?連日本首相後來都認咗國鐵私有化係因為想清除工會,而唔係因為蝕錢

香港同新加坡其實都深受資本主義之害,而家問題開始浮現
係清除工會,同時都要解決蝕錢
唔清低效工會蝕得仲甘
戴卓爾夫人呢d 死八婆犯婦人仆街冚家剷 害撚死幾撚多人 你居然用救字

佢死何日你睇下幾撚多人開香檳
英人係被形容為溫純嘅綿羊
佢地好在意外界嘅judgement
唔慣於表達強烈意見

呢個做法背地裡仲favour 佢地兩面擺
呢個先係文化嘅劣根性

好似打工會呢啲具爭議性嘅事
fd 底吹水拍晒檯都好
公眾場合就好少出聲
等其他人行 無問題先跟 有問題就一齊屌

好似small boat
趕佢地走discourage 再嚟就屌不人道
放任佢地跌落海又屌累死人
大愛迎接就更加屌亂駛錢
所以佢地唔會上街要求點做
因為立場定咗衰咗就無彎轉
咁鍾意左膠主義
你睇下英國政府年年俾state pension 搞到赤字,咪又係勤勞既中產幫手埋單
班鐵撚罷工罷到聖誕勁多小商戶既餐廳冇晒booking,執笠班飲食業工人失業係咪左膠養佢地?
完全解釋到係咁

正常有能力嘅都根本唔會鐘意鐵路工會下下打劫式講價。
係飲酒先會聽到嘅真心話

但連媒體都好少敢表達不滿。
要政治正確,除非唔駛出名所以公開場合唔駛見到真意見
就係
社會主義撚最想割嘅有錢人根本唔會用火車,唔會有所謂。
中產通常有車,你唔行頂多自駕。

結果又係影響零售,基層同遊客
聖誕倫敦成個死城咁
無嘢會開,唔知邊忽有氣氛可言。

而香港日本就完全相反,交通會開通宵
所以控制唔到就由得佢地算

無理由係我地呢啲小數去妄想可以改變英國。
做到關鍵小數都好萬幸,但未夠呢。
咁都有得賴,你叫鐵路公司加人工同改善待遇先啦

得中產先勤勞,基層唔勤勞?

根本中產同基層一樣有份比上層壓榨,但中產唔係企基層嗰邊,反而企喺上層嗰邊

不過你同嗰件魚小的走放d留言都好多時好右膠,我唔意外
加到一年65萬鎊仲話人工低?我屌你老母la
中產交40%稅幫無底深潭既福利埋單
白痴嘅

醫生嗰啲就話值得加啫,但鐵路撚平均薪水加到50K以上,高過哂全國平均一大截,年年增幅都跑贏其他行業。
仲加加加

連人事都掌管埋,油水位如開車司機唔可以外部空降,只能內部由工會會員升上去

經營有冇改善到?
維護有冇改善到?

淨係日日響度話咩搾壓 搾壓
要社會主義去朝鮮啦屌你老母。
仲要大條道理係食補貼。

所以話當年滅煤礦係好撚合理。
社會主義撚係唔過問啲錢邊度嚟。

朝鮮係行社會主義,由國家養哂啲人,真係唔同你計效率產出,總之人人都有基本熱量維持。

而佢地啲鐵路危險路段會塌方
佢地嘅解決方法係用一堆人,每隔幾公里咁住鐵路沿線
https://www.youtube.com/watch?v=QyMW8GZerfY
幾撚正,唔駛講成本效益,又唔會用自動化取代人手

咁佢點有錢玩飛彈?
偷呃拐騙囉
問題佢英國間廠只負責生產HS2既列車
依家delay+縮水等於請左既人冇工開,要炒
需要既車少左,工廠同維護既職位又少左
北部好多係工黨地盤,工黨又唔做返,玩死佢班選民
屌,工黨依家唔洗拉北部票啦
每個選區都係簡單多數制,6成票贏一席,8成票都係贏一席
咁不如全力去南部/blue wall council 吸票好過
揀得Labour就預撚咗

講真,雖然興趣同利便性嚟講,我係希望HS2起得成嘅。
可以好似東海道咁東京-名古屋-大阪 三城高效連接

但考慮HS2中間起得太無效率
建設成本又不切實際地高,中間又多NIMBY阻頭阻勢

最緊要係,Labour 呢啲垃圾自己都唔敢負責任搞好返件事
而對Tories嚟講北部根本唔值得燒銀紙嚟講
唔起真係罷撚就。
投得Labour同埋要搞NIMBY就自己食返。
Labour真係只要有票,屎都食得落嘅垃撚圾黨嚟
咁你未爭取其他行業加人工囉,其他人冇得加又要鐵路工人一齊冇得加

維修保養問題其實係私有化咗之後更加嚴重

你攪清楚發生咩事先
你交嘅稅夠唔夠彌補政府用喺你身上嘅錢都成問題d納稅黨好鐘意話自己交稅養好多人,好偉大
戴卓爾夫人攪到英國冇咗好多實業,走去攪金融服務業,結果攪到英國經濟今日咁
你估我係你呢d大食懶左膠日日等政府派福利
你自己不事生產但我唔係
一堆要靠大量公帤補貼先生存到既行業點解唔摺得?

There is no such thing as public money; there is only taxpayers' money.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞