英國YouGov民調預判英國大選 保守黨將遭遇滅黨式慘敗!

468 回覆
100 Like 4 Dislike
https://lihkg.com/thread/1981000/

原來佢就係讀Social "Science"嗰啲垃圾

仲要BU
唔怪得抱住個ACO公務員位唔肯走
根本出去無競爭力

唔怪得Econ得個E
根本係弱智。

呢啲撚屌覺得啲稅金可以自然種出嚟
唔怪得咁撚戇鳩
慘敗咪慘敗囉,又唔係未試過,民主社會有邊個政黨冇試過慘敗?
先變返國營再外判出去

梗係唔撚係國營再判出去啦

依家呢四間入面 LNER 係因為 Virgin Trains 公開表明政府當時走數遲遲未做 East Coast Digitalisation,開唔到多啲車只會蝕落去而交牌

TPE 係政府轉咗 COVID 管理合約後,唔再續而自己做住先,但實際原因唔係真係外間話 train cancellations 多,因為去到 2023 年個數字已經改善唔少

Northern 係政府唔想俾錢 Network Rail 喺 Manchester Piccadilly 起多幾個月台,加上佢長時間請唔到人,認為個 franchise 唔 sustainable 所以要佢交牌,但政府接手到依家就嚟四年都係請唔到夠人去開車

Southeastern 純粹係數目唔啱,交少咗錢俾政府所以無得做落去

可見啲國營鐵路真係好到一個點,十之八九都係政府嘅問題所以攪到今日咁
歐洲都有罷工

但唔會郁啲意個個月全國全日咁罷法
Network Fail都冇錢冇人去做電氣化,同埋講緊都係main line 優先,你舉例Exeter-Penzance所在嘅成個Devon同Cornwall都係行緊柴油(雖則西南客運需求本身就細Priority 就唔高)

題外話有啲細town就係俾Beeching cut完鐵路之後直接衰敗

而家英國個鐵路系統又係死局,privatisation 搞咗幾十年除咗養肥堆揸住火車租出去嘅資產公司同工會之外又係全部人做輸家 政府而家更加係做咩都唔成
TPE 班員工罷明係迫走First Group,而佢哋成功左啦
變成OLR 既TPE 我搭過3次,正正常常喎
有一次delay 係因為山泥傾瀉,我都claim 得返25% repay
屌原來係港共政權一部分
滿手鮮血仲喺道呀支呀咗

喂,應該跟番 China 咁收 $2000 人工未算攞
搵咁多佢剝削人民係萬惡資本主義嘅幫兇呀
landslide 都係遲得 25% delay repay 感覺有啲唔抵
英國都係好「右」,係你以為英國係「左」。資本主義就唔係香港獨有,全世界行資本主義嘅地方都需要改變。

我諗返起係你件垃圾同上面件垃圾毛新宇將軍,上次喺英國鐵路工人罷工個post比人屌到開花就好笑。我心諗有幾無知先會屌人地罷工同話罷工阻住其他人。
咁咪即係由政府包底去請班大帝先維持到服務
其實除咗日本同新加坡呢啲
個個民主國家都係咁
孔乙己讀咁撚多書,仲要讀埋master 但淨係有能力做ACO
有通漲未要加人工囉

同埋維修保養出事管理層冇責任?永遠都係工人錯?
依家又話想再度全國營化

年年浪費250億鎊,響其他國家夠年年起600km高鐵

https://www.railtech.com/all/2024/01/08/spain-has-europes-most-efficient-high-speed-rail-network-says-report/
啲錢咁浪費響白痴人力問題度,仲響度問加人工
因為你做公務員先有得咁口響

廢柴公務員唔駛睇績效,先可以老奉跟通脹加人工
印度佬都係做IT狗或者拍嗰啲“噠噠噠”片算啦
佢地色閪治國咩
即係管理層問題由員工硬食?
Social Science呢啲廢科,再加離地公務員,就係咁上下質地。
你又覺得交稅大哂,納稅黨真係恐怖
Manchester Victoria 改去 Piccadilly 攞番幾多 £?
佢呢啲住香港實際冇俾罷工影響生活嘅左膠緊係口響
又成日講啲全民退保社會實驗
唔好講小商戶
上星期tube原本又話大罷工
幾多原本嚟London傾生意同旅行嘅cancel哂行程
最後罷唔成但已經對經濟產生影響
九十年代完全私有化嗰陣意外重多wor
啲員工硬乜撚嘢食

唔鐘意就Sick leave
得閒就跟大隊一齊Sick leave

唔開工都係管理問題
人地日本, 一工五個人整得完
歐洲要十個人
而啲大帝要廿個人

都係管理問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞