越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
而家啲弱智嘅要求係一開game 就要玩
鍾意狗衝
唔鍾意用腦
所以PUBG 玩家數咪爆炸式增長
入門要求夠低能
睇下AOE
並沒有弱智入到門口
而家考試,做功課都可以公然請搶
重有啲勁跨張what
同埋好多唔知咩effect
煩到我個腦都filter 左唔記得曬
雖然抖音on9,
但90後00後都有白兔糖
泰國個d?
近年都有好多research反映依兩啲細路愈嚟愈低智
因為啲野太速食基本上一search就search到完全唔洗用腦,甚至乎會有錯覺係你用左腦去搵答案,其實係無因為都係靠search

完全無思考既過程
打個比喻
淨係以前用黑白gameboy唔睇攻略爆機中間都唔知激發左幾多腦細胞,呢個係8090後既寫照
而0010就係跟住攻略打,識字就得唔洗點思考
當然你都可以唔睇攻略,但咁大條捷徑喺度無乜人抗拒到
唔鐘意reels,好無營養
我00後都冇
咁係你代入唔到人地既諗法姐

睇卡通收穫熱血快樂,可能人地都覺得你睇卡通係on9

抖音先帶到快樂得着比佢地,佢地同其他朋友傾計討論都係抖音內容,點樣唔睇?

抖音0 收穫只係00 90後自己覺得,自我感覺良好

純粹一代屌一代,一代唔明一代咁解姐,唔需要抬高自己覺得自己個年代最好,70 80 一樣覺得90後睇埋D野on99 架啦。

唔好變左自己曾經最憎既老屎忽啦
好慘
你唔驚佢大個左報復性
仲以為你話戒ig
點知係戒ig reels
依家啲細路淨係識讀書但係冇生活技能
所以會愈黎愈多細路自殺 因為已經俾抖音每15秒就不斷刺激個腦 做其他野都會愈黎愈無快感同開心感覺
你有認知誤差
自以為睇得好清楚係「一代屌一代」現象
其實唔係
咁係因為根本時代唔同,個世界都唔同,如果去到依家2024年,互聯網仲未發展好的話,唔好話細路啦,依家你同我都係落公園玩啦。

80-90後打機睇電視大,咁係因為去到2000年先有youtube,先再慢慢流行拍短片,YouTuber ,拍片可以成為一份工作,呢D 野根本以前無可能發生,個個都係打份牛工,所以唔係80-90後"選擇"打機睇電視大,而係當時既唯一選擇黎

時代唔同左啦,唯有接受啦
睇電視有益過抖音都係你格梗兜啫
前排抖音興跳科目三
如果啲細路跟住嚟跳
點都好過坐喺到對住部電視幾粒鐘啦
十分同意,05好多都黃,05打後好多都同10後0分別,仲未計啲支那落嚟嗰啲
但係呢類研究應該唔會有好多support
始終既得利益者係大集團
佢地唔會想有人阻佢

我就係弱智玩AOE
都叫做有科學分析抖音催谷dopamine令人興奮,同毒品一樣令人上癮,抖音唔係淨係令00後弱智,大把二三十歲嘅都會,只係唔同在00 10後咁細個已經習慣咗
依家d細路蠢左好多太早學識點樣google search 飯來張口咁
抖音真係數碼鴉片
樓主pin this
感覺上80 90 00後可以話都大同小異
但10後真係同呢三代人超大分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞