越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
點樣討論抖音內容....
勁碎片化
演算法仲要帶你睇你睇開嘅嘢
根本朋友間交換部電話玩都唔會覺得人地個acc有趣
最多係一齊跳hit歌舞同拍hit嘅片

最近聽啲大陸00後學生傾偈 話交換抖音 都係交換follower就算 個意義仲低過交換ig acc
乜撚嘢叫「負健康」
Yes 唔係淨係00 10後
係玩抖音呢類片嘅人

利申reel中毒
睇thread好似有
其實你睇翻而家啲中小學書都學到好多嘢
教科書會加嘢
我曾經真係好大癮
無聊睇搭車睇瞓覺前睇 一睇就幾個鐘
但之後諗返嗰幾個鐘完全唔知自己睇過啲乜
好彩依家就戒咗了 得閒先睇少少
所以我覺得小學生更加難戒呢樣嘢
見到有00後話其中一個擇偶條件係無抖音acc
其實“一蟹不如一蟹”,不斷將社會文化變遷嘅負面現象賴落小朋友度嘅風氣,喺80後一代已經開始息微。

理直氣壯,老屎忽心態,總之係下一代柒,喺60, 70後呢兩代都幾嚴重下。

90後大部份已經或多或少理解到呢種係自我陶醉,損人不利己嘅情緒發洩,或者係製造分化對立,矛盾轉移嘅政治工具。

00後,10後要建立好心理防線,唔好謾罵當真理。
Ching 你嘅中毒係會不斷推上去睇下一條片定係咩?
想了解下
我以前都做過街童

以前點解做街童係因為冇乜嘢玩,所以要落街搵人打吓乒乓波,打吓藍球,玩吓遊戲王咁,成日落街久而久之咪開始同班同村嘅人周圍喺附近啲屋村度玩

而家個個細路揸住部手機,仲同你去行街

街童呢個職業已經畀人淘汰咗
唔太關10後事
係人嘅問題,你望地鐵巴士咪又一大堆呀叔呀嬸loop抖音、直播。睇慣左又唔自覺嘅咪變左上癮,睇到變傻佬。有自控力嘅loop多幾條已經覺得冇引嘥精神瞓下好過。
你都好可悲,越同愈都未識分

你啱
咁未來抖音既內容
亦無可避免地成為下一代既必要知識

錯撚曬concept
如果而家個個吸毒
係咪必要去學?
其實人哋放學求其搵啲娛樂 個性質係同你當年放學求其搵啲娛樂一樣 只係個medium唔同咗

我認同抖陰係on9 但唔好諗住你當年睇開嗰啲有幾高尚先
應該兩者都可以通用
喂你都讀過書㗎嘛?
dse所謂說話考乜撚姐 你估真係考你識唔識講嘢咩
利申90後
細個都比80後屌啦
幾時都係一蟹不如一蟹

不過真心reels好毒
莫講話係小朋友
我都成日睇睇下reels就浪費好多時間
仲要內容冇得自己簡
樂觀啲 中国已經強大了
可以首先出口及霸佔到令人咁上癮嘅電子鴉片反攻歐美同全世界
係一份光榮嚟架
本身睇連登都係一個弱智行為啦
抖陰最多都係叫乜撚都學唔到
睇連登直頭學撚埋曬啲錯嘅價值觀
應該係覺得d短片好爽,唔晒時間
但睇睇下就幾粒鐘,最後發覺個記憶係零,唔記得自己睇過d咩
成個過程就係得input output冇process過,姐係唔洗用腦,長時間落去集中力會好低,諗下野都覺得麻煩,影響自己既學術水平同埋發展其他興趣
蠢蛋進化論 個概念幾正

其實何止細路 大人咪一樣
成個文化就係競爭同強逼所謂上進
好似work life balance就係原罪咁
聽講00後10後唔buy
希望佢地改變到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞