越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
打機用腦打咪練problem solving 審美觀偏向刺激 遊戲文本又可以學到野 Elon Musk咁既大忙人都打Elden Ring就知
smartphone普及黎講, iphone 4 (2010) 後果一兩年係分水嶺,
90後 (就算係99) 至少差唔多成個小學階段都無電話玩, 至少都會出去玩
會覺得一代不如一代係因為啲人用舊嘅標準睇新嘅嘢啫,等於你食開咖喱話人地食意粉係退步,佢又話返你唔接受新事物,到頭來根本就係喜好問題。

不過10後個問題就複雜啲嘅,因為佢哋個“新文化”就係融入中國嘅文化入面,而我覺得中國嘅“文化”無論係80,90,00定10都係咁垃圾
80後屌90後
90後屌00後
00後屌10後
我乃神
internet普及
90尾先係
90頭已經係差唔多讀大學
所以生仔既 要負責任
生左既就好好教佢香港文化
未生既要計算下自己俾唔俾到個更好既路佢行
hkstar

this?
gen alpha淨係識skibidi toilet
真,出咗iphone 4 根本=/= 即刻就個個有
以前讀書都係Samsung多
而我第一部係Motorola Nexus
以前玩綠寶石
跟住我期期coco都買
記得有本coco講曬啲屬性相剋
我成日一路玩一路睇本書黎練小精靈
最大都係14歲
最細得五歲
你去thread search
你講緊係移動互聯網, 屋企上網八零後10幾廿歲已經好普及
唔好拗啦
我完全生係嗰個年代
你好煩
自己唔識俾人串就話人煩
點唔識
我自己就係
唔識自己

你會唔會唔識自己個名
00後將來會懷念細個睇抖音,話[而家啲細路睇嘅完全冇營養,食又冇營養,可憐]
我都90後頭,都有一個小朋友
情商高唔高我就唔知
不過我一開首都講左我天真
天真到唔止讀PhD (姐係哲學博士學位呀朋友,哲學博士係個名,唔係我讀哲學喎)
重入行做埋學者添

抖音長度短係無可能有咩深既教育意義
我自己就鐘意睇YouTube 學野
好似Action Lab ,又或者啲用Machine learning 打機既videos
我係會話好有用

你既例子其實都有文獻講過
手寫對學習係好啲
紙本閱讀其實深刻過電子
但唔係唔好,係個平衡
你睇啲無意義既野,電子版睇完,爽完就可以收工,唔使記得
你睇本introduction to real analysis
點都係有本書/印出嚟有用啲

你講果啲咩睇書做運動,露營
我都有做,我細個玩童軍既
其實係個平衡

卡通呢,我小學都已經有錄影,中學已經有得上網睇
其實呢係唔會限時限刻
你比我個感覺似80後多過90後

最後想講,你既講法完全係習主席想禁打機既原因
而make 唔make sense 呢,就交俾你決定啦
但鄙人我,同我既博士學位指導導師,aka師父
係未入行,好得閒既年紀果陣,都係沉迷打機既
以前啲game無咁多自動嘢同路線追蹤,真係要睇清啲人物講咩,理順事理。仲未計戈啲痴撚線迷宮,真係要畫出黎記
阿..ok
我其實係抱住辯論抖音同卡通
係差唔多定卡通比較好黎留言

點知你講咁多周邊…

首先作為普通大學生恭喜你成為學者
而我亦都衷心欣賞你咁努力咁有天賦
不過唔使重複再講
我唔知你係想強調你係哲學博士 所以你講嘢較合理定
你嘅意思係睇卡通片可以成為學者 but anyway
You are better than everyone of us my friend

我文中反所講係用”YouTube入面既卡通片”而唔喺YouTube
所以夾硬講YouTube有其他正嘢冇乜意思

手寫閱讀嗰啲同我哋辯論無關就唔提住

錄影都係供應有限
除咗你意思係可以將同一集瘋狂重播
中學就唔係小學生啦 即係離咗題

習主席限制打機時間
香港人覺得不滿嘅唔係因為
限制打機時間有問題 外國家長都有screen time
係因為係冇對社會造成重大威脅之下
侵犯咗人權自由
一般市民會覺得飲酒食煙食毒品
對社會威脅更加大 而打機影響力較少

最後想講 對於你今次呢篇文
瘋狂唔對題
講緊YouTube卡通你又講YouTube啲知識頻道
供應問題你又講錄影
你作為學者paper都唔應該咁離題冇邏輯
但你考到上博士我又冇理由質疑你思考能力
我好糾結好辛苦
恭喜你成為你細個好憎嗰d老屎怱囉。
仲要喺屋企就同父母講廣東話
同同學就用wechat用普通話錄voice message
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞