越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
04/05後會係分水嶺
你有幾可見00後睇抖音
有啲尷尬
而家所謂選擇 其實係google meta度身訂造比你
好唔好就見仁見智
Lm
我係小學雞既媽媽,暫時三年級仲keep到無比手提電話,無得自己睇youtube,要睇就要響電視一齊睇。可以睇netflix。打機每日15分鐘roblox。

零食我只買non mic同盡量避免高糖如oreo果d,但同學仔響學校請佢食果d就控制唔到喇。

但係我都知道佢d同學都會食咩辣條呀會玩蘿蔔刀果d。放學一上巴士就睇電話打機咁。亞仔唔算投訴但都耐唔耐會問點解個個同學咁咁咁佢就乜都唔得

我都唔知頂得幾耐
死老野
90後細個勁多唔同種類既童年回憶
90後, 細個仲會落街玩捉同踩下單車

而家見啲00 中後至10後已經日日對手機, 睇大陸野
叫做睇字,都會記得先己睇過咩囉

閱讀呢個行為冇分字圖片,而係讀嗰個有冇真係用緊腦,定純粹係麻醉自己嘅奶頭樂

主動同被動,啲嘢越容易得到,你就越要用力去閱讀
見到依啲新一代點點點pi 真係好撚煩
唔知以為卡通片係咩健康節目
上一代日日出去跑街又唔見你唏噓零零後身體孱弱
兩樣都係兒童毒品都可以拎其中一樣打飛機
100步笑100步
呢啲叫代溝
我夠覺得而家啲人約出黎攞部手機係度篤篤好戇鳩
科技係進步左獨處冇野做係可以篤 約出黎就應該face to face 交流下
但係我唔會批評人地 個generation唔同人地細細個係咁 覺得好正常
真係大鍋,香港後代變大陸人啦
翻過補習社
D靚仔去補習社係為左打機 避屋企人
老實講科技發展真係好快
完全唔知道手機game 同短片對人既影響係點
我覺得d人越黎越專注唔到
最憎果d罐頭笑聲
唔係多數埋左堆一齊偷呃拐騙既咩?
Agger
係度屌一代不如一代

社會係進步緊 改變緊
以前小學成班好鍾意捉象棋
https://www.youtube.com/watch?v=A7seExq02H8
前排睇咗條片講Gen Alpha (Ipad kids) , 其實好恐怖
依加Gen Z 啲問題已經浮面
到Gen Alpha 大個咗個世界唔知會變成點
其實個載體就係問題根源

不論抖陰 / reels / youtube shorts都係
本身時間短導致唔可以做 background introduction
變相有利於一d唔需要 knowledge background 人人都可以即食嘅題材
即係d 唱歌 跳舞 prank sound bite 表演之類個d

而且 shorts 係靠平台推薦比人睇
唔係 user 自己主動 organic search
所以最多 views 都係d冇營養嘅短片 而唔係 user 想學習嘅資訊
睇完真係冇記憶點唔知睇咗d乜
純綷燒時間
有分析話睇太多短片會影響專注力
時代會變架廢老
80 90 後拎住部game boy gba玩既時候
上一代咪就係好似你咁講打機好「無謂」囉
個腦只會越來越鈍
同小朋友解釋咩係劣等文化
由細到大我老母都教我大陸野=cheap 冇質素
大陸小食=食垃圾落口
大陸人cheap 係阿燦
講講下 好細個佢唔洗禁我都自動知大陸=劣
岩呀 樓上都有人話係同學朋友一齊睇 所以先跟住睇
咁屌啦 跟住就成班on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞