越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
如果咁講,Youtube同IG都係垃圾,youtube又ELSA GATE又剩,IG只係免費版嘅ONLYFANS,成日好多「擦邊」影片。

個平台本身係中性,關鍵係個用家自己點用。我唔知你有無用開抖音,我自己其實每日都睇嘅時間累積都有半個鐘,有啲概念可能要更正下:

1.影片碎片化:好多人都話抖音片得十幾秒,睇嘅人慢慢培育成專注力不足,其實抖音派俾我堆Feed係最少30秒至18分鐘不等,平均每條片長度係兩分幾鐘,同你睇YOUTUBE差唔多,真係得10秒8秒嘅片好少,50條先有一條,因為得15秒表達嘅內容根本唔足夠引起你興趣。

2.大數據紀錄:同YOUTUBE一樣,抖音都會收集你LIKE過乜關注過乜,然後派返啲類似相關影片俾你,所以你係睇開啲鳩片,不論係Youtube同抖音,都係派返一樣嘅片俾你。我自己睇開電影電視劇濃縮片、修復片(老gameboy維修之類)、遊戲片,當然仲有女女跳舞片。

抖音其實真係大世界趨勢,個種普遍程度係歐美都接受左,所以美國政府先日日抽秤tiktok,實際上怕佢威脅到google同meta地位。我有小小開始明白上一代點解成日話我地沉迷互聯網唔好(但事實上90後都係互聯網長大一代,依然過得好好),我睇到呢個Post好多人用老屁股心態去睇抖音,樓主話可悲個陣,其實自己有無認真用過抖音。

我都可以搵到一大堆研究講電視點樣影響青少年大腦發展,但個現實話俾我地聽電視已經係生活一部分。
你啱
我應該做個普查先comment
sorry sorry
Sms 打下字玩吓閃字 同fd keep contact
睇電視都叫有時可以apply吓啲dram啲or touching啲嘅劇情落寫作度

睇抖音學埋啲用都唔會用得著嘅蝗語
我覺得佢哋個樣好老
大人要聽個細路講煲冬瓜
但大人係講純正廣東話
幾年前教啲細路仔
全部香港人識廣東話
但只要冇大人在場佢哋就轉晒普通話
我以為聽05後講廣東話書面語已經好癲, 而家呢一代直頭唔同你扮
但唔睇卡通淨睇真人係咪唔會有機會變毒撚
好多都千遍一律 鹽、豉油、蒜蓉、辣醬 乜9都掉一咋落去就叫煮野食
咁你喺抖音學到啲咩,真心想知
佢地量子力學濃縮片講得幾好,如果聽得國語其實都Ok。
我係覺得佢地依家更加冇耐性
打機過唔到唔玩 DL第2隻
長D既電影冇心機睇 抖音又快又好笑
做功課唔想諗 上網搵
成個post都係見你講啲好主觀嘅野
真係想信說服人 就試下比埋個論據啦
其實最長可以有1小時既片
屌 00後就收皮啦 最垃圾係呢代
咁你個師奶朋友係咪喺抖音睇段一個鐘片學煮餸?
90後果陣補習風氣最盛行 補習社規模大到上市 band1-3都會補習 你係邊個平行時空嘅90後
見撚到你拼音垃圾都幫人補習 就知香港一定無救
小學生喎
所以19年咪5:0 lor 柒成咁仲提
我講做運動
你拉去19運動黎講
花式problem solving
source: trust me bro
唔使強調年代嘅,就算係零零後都可以睇報紙大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞