越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
問下佢邊D 同學係同佢一樣既,識返同樣諗法既家長,生活係同一個圈子。如果唔係根本物極必反,小朋友會覺得自己係異類 融入唔到仲麻煩
個魔芋爽 d 鈉多到又油 食得多cancer 腎衰係遲早
抖音跟本係精神鴉片

你點解仲要咁sad?
唔知點解會將抖音睇做連登
連00後都講哩句感到老了
講緊d內容無內容啊
你係咪就係睇得太多理解唔到
每一代都屌下一代點點
你個細路係咁啫
第一代元素表食品

再之前中國出產就得白兔糖之類 反而化學極有個譜
小學嗰陣咪又係俾老師屌尻我哋睇龍珠玩機械人無益嘥錢嘥時間打打殺殺教壞人
入到門已經冇資格做弱智啦
mutually exclusive
00後都係玩手機game多
10後變哂抖音仔
人類發明書本既時候,都有班老屎忽走出黎屌睇書既人,話書本既出現會令到人類唔再用腦去諗野記野,因為未發明文字書呢樣野之前人類歷史係靠嚴謹既口述方式傳遞既,樣樣寫低晒,d 人就唔洗用腦記

Source: trust me bro
倒轉諗,係而家電視冇任何節目值得放低部電話,令到班人去追
而家班大人咪又係行路睇 netflix 追韓劇
唔止一代屌一代既問題,根本連同輩都係咁
成個大催勢都係蠢蛋進化論緊,無可厚非

我覺得可悲既反而係冇童年,幼稚園開始就讀兩間,小學就踩全日攰過返工,好似放鬆一刻就係原罪咁
有啲老師會一齊講 打成一片
仲話睇緊日本最新嗰集
駛唔駛劇透定你知?
呢啲撚有客觀咩
只有相對客觀,但冇可能應用
你唔認同上一代嘅觀點,一句老屎忽就搞掂,大家只係用緊唔同時代嘅「客觀標準」
大家係冇可能溝通到,所以有樣野代溝
但潮流永遠屬於年輕人,當你見到一街學生都係玩抖音個陣,而連登仲係屌緊抖音,只係證明咗,你老啦
同90後差唔多嘅比盡去到03
10年倒嗰陣好似都係得angry bird嗰類感覺未太超越到網頁遊戲住
希望20後會好啲
我見好多近年生b嘅都知道太早用iPad 嘅壞處
完全唔會比細路掂
去公園玩暴龍機、去模型鋪玩四驅車
?因個個都私人補習
我覺得冇乜問題
時代會變 既然今日主流係抖音
咁睇過乜動畫食過乜零食又有乜意義
以前既人一樣玩紙飛機片石仔
唔通我冇片過石又係時代既錯?

冇人知十年後係點
正如十年前冇人知今日係點
我今日認同下一代戇鳩既話
即係我認同上一代睇我戇鳩
我唔覺得我打online戇鳩
我番工九成技能都係online學番黎
所以我唔會認為玩抖音戇鳩
因為難保呢壇野就係下一個時代既技能

正如上一代會叫我咪撚打機
學好手字第日搵工乜乜柒柒
我番工禁耐到而家都未撚寫幾隻字
反而日日要用電腦做野

第日AI會取代所有重覆性工作
創意 娛樂產業 短影片 高度內容整合能力
捕捉潮流趨勢 操控趨勢等
可能就係日後既主流工作
隨時抖音就係學習未來工作主流既一環
正如我當日打機學速成 開公會學管理
打團戰學戰略部署 由大局觀到整體執行細節
如果今日既抖音係時代既趨勢
咁未來抖音既內容
亦無可避免地成為下一代既必要知識
05前同05後差好遠
女同學幾多歲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞