越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
魔芋係經抖音入侵
呢隻零食 d 成份根本係毒品
60後覺得70後睇電影好可悲
70後覺得80後睇電視好可悲
80後覺得90後打機好可悲
90後覺得00後睇YouTube片好可悲
00後覺得10後睇抖音小紅書好可悲
佢死佢事梗係冇問題
但係d白痴會影響到其他人就大撚鑊
小學幾鐘意食恐龍谷,而家仲有冇
Tiktok個ceo唔畀啲仔女玩抖音 就知咩料啦
02、03嗰啲都仲係嘅
我驚10後咁搞法連屌20後既能力都冇
我對90同00後覺得可以接受喎
Steve Jobs唔畀啲仔女用iPad添
你識嗰啲係咁00頭大多數黃 大把19年主力
短片呢樣野真係好毒 成年人都好易一睇就一個鐘 因為係短暫提升你既多巴胺 瘋狂刺激你既腦部 得到短暫快樂 小朋友自制力低 係好難抵抗
仲有啲一串串薄辣片
$0.5一串,都唔知係乜成份就啪幾串
諗起都覺痴線,福面啲粉咸到苦都照啪
睇reels個多巴胺玩殘哂
冰毒咁撚樣 冇得救
我都係翻緊補習社
其實我都唔明點解要俾小學生用iPad做功課
學緊加減乘除,佢哋直接開部計數機計
中文學緊同義詞反義詞
直接copy條題目google
與其話一代不如一代, 不如話你已經變成舊時代的產物
想要少少數據
想問而家有幾多人戒到一個月唔睇ig reels?
戒到 正評
戒唔到 負評
講真睇卡通都係半斤八兩
我都係睇數碼暴龍個d大,唔覺對人生有咩幫助
抖音都有好多有意思既片,學到好多野
唔係套套都係公司總裁扮小員工裝b既
明明19年大把學生企出黎,班學生唔係00後唔通90後咩
00後返緊學既時候90後都已經返大陸玩開啦
魔芋爽仲衰過薯片
02年出世 我好似中二定中三先有手提電話
細個係落公園玩同埋成班小學雞鬥爆旋陀螺
玩具就多咯 瑤瑤 四驅車 陀螺 爆丸最記得表哥俾我嗰部nds
唔太睇卡通片但記得嘅卡通有光之美少女 爆旋陀螺 洛黑人etc
打機嚟講最撚沉迷係cs1.6同跑
可能同90後比仲係有段距離 但我覺得至少唔係一個差嘅童年 並未被電話同支那文化入侵
利申屋企人錫所以有玩具玩下 勿屌
呢個真!
可能係疫情之後啲學校先開始咁樣
同埋依家啲小學生作文都搵chatgpt做
直接抄落去 腦都唔使用
都唔知佢哋考試點算
想知00睇咩卡通
啲短片真係好似毒品, 睇完都唔知自己睇左乜, 但啲人又不斷睇
60後話70後淨係識睇電視
50後話60後淨係識煲電話粥
40後話50後淨係識聽收音機
30後話40後淨係識打牙骹

我同樓主一樣 補左兩年 好大感觸
仲要係睇得越多果啲功課考試就越差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞