越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
抖音危害性真係比以前online game、PSP大好多
10後最大得14歲
怪佢地冇意思
一係父母唔識教/唔理
一係社會環境係咁避唔開
班細嘅係受害者
呢個可能係無鉛汽油減低咗大腦損害
所以係香港唔生
大部分認同
但話食個part太on9
新一代點食都有營養過80 90後
你拎魔芋爽依d junk food黎講有咩意思
以前食媽咪麵又好好營養?

正餐大魚大肉 係街度普遍00後都係身型好睇 又高大

每一代人都有自己個trend 老老實實開依d post真係好老屎忽

依家小朋友細細個已經咁多stream睇電影學野
其實好幸福
其實00後,10後係聰明過80,90後,
大部份人都係比個D低質娛樂去麻醉左日常生活
只係年代唔同,事物唔同左,細個成日睇電視又咪係冇益
係大個+識諗左,咪花小D時間係呢D無聊娛樂上面
大把成年人訓之前都碌電話啦...
科目三好撚煩
終於輪到00後屌10後
咁啲小朋友睇抖音都可以睇到啲熱血野嘅

抖音衰嘅位係佢太快咁刺激人個腦,多巴胺就會失衡,個腦就會淨係中意啲又快又無聊嘅刺激,唔中意努力讀書學新野
乜撚野負健康
你個腦睇黎都有啲事
00後 比較沉迷煲劇 睇日本Idol
有咩咁可悲,人地開心咪得
pokemon,機戰,AOC
都係要計
諗起到覺得自己成個道友咁
零食對身體唔健康 但會想再食
仲有M記薯條調味粉
根本算廉價版毒品
第一句個立論係點形成
三五成群
睇電視同刷抖音都無咩分別, 咪一樣係無營養

人大左依家既心態係唔好覺得d後生做既野跟唔上你既時代, 而係你自己跟唔上呢個時代, 咁諗會比較好d
唔同,電視一套戲至少半個鐘,抖音15秒,睇得多抖音就習慣唔到睇電視,所有野要飛住睇
有生之年見證到90後00後大和解數臭10後好感動
所以我話「唔知有乜好處」
係考慮過有好處嘅可能性,無奈係諗唔到有乜益處,兼且重有研究話短片會影響專注力,social media 根本就係 addictive,冇人知廿年後會有乜結果,我會傾向唔畀下一代睇咁多
係咪下一代做乜都盲目支持讚同先唔老屎忽?
父母問題
我識啲10後唔係咁
又做condom真係鍵盤戰士黎 乜都00後問題
應該話70/80 後個時代太多代表作品,依家係無乜。
如果你生活有接觸開D小朋友就feel到
或者咁講未必係IQ高左,但資源同識既野都多左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞