越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
說話考嘅係思辨能力 邏輯組織

最簡單嘅例子
說話考試老師都應該教過
唔係就咁講完一句「我好同意你嘅講法」 就講自己嘢
應該要歸納人哋講嘅嘢做一兩句句子
然後再講自己嘅睇法
呢一個過程咪就係考緊你嘅聆聽同歸納組織能力

起碼說話考試就係可以逼你訓練
聽人講嘢 加自己嘅意見 大家互相討論
呢個能力我相信去到佢哋大個都好有用

其實去到大學有時啲course都要discussion
中小學唔學定唔通大學先學咩
成班00後05前留呢句comment
我00後細個日日係到玩緊gameboy nds 跑online cso
師兄提提你 心靈既觸覺都會用進廢退 得閒都要鍛鍊下
我早排都realise自己睇片時候既集中力差左 發現自己講唔返自己睇左d咩
其實記都記唔到 咁我睇黎做咩
發現自己原來係慣左一種睇完覺得自己知左 可以去judge人既快感

而家試緊睇多d字 睇少d片 可以係心入面慢慢咀嚼再舌
有錢朋友會買coco 睇完比其他人
細細個就搵攻略
係咁搵唔同版本嘅LF2 玩
搞幾個鐘先玩到
利申 火影LF2 世一
我都想知咩薯片會多過佢
一代不如一代好正常
你界定抖音危害健康係你既個人定義
如果吸毒係唔危害健康而又係未來趨勢
你唔去學只係你固步自封

你呢套健康論要反推
甚至可以由鑽木取火開始
原始人覺得用打火機無益 個個唔識出力
計數用算盤咪唔識心算 唔識用腦
畫畫刻石板 咪記憶力差囉 緊係用腦死記啦
咁現實係點你今日見到
同樣類比落下個時代一樣如是
你認為唔撚健康無益身心既野
係下個世代根本就唔需要呢代所謂既有益野
個時代進步到一個位 就自然會淘汰舊時代
以前我都會咁諗
但而家我會覺得快速pickup一樣野
比起深入鑽一樣野更加有效率
碎片化去學知識可以控制深淺
有時知識應用 唔需要鑽到最深
好似用電腦咁 你唔需要知一粒cpu構造
用ai唔需要知背後運作邏輯

由其今時今日
每個專業都建基於大量前人知識之上
除左自己做緊既專業有深入鑽研既必要性
其實其他知識愈能夠碎片化
就愈快可以係應用層面上pickup
例如玩AI 或者學炒幣咁
你要知晒成套野先入場 背後要花幾多時間
但係純粹要join件事 根本就冇必要鑽太深
如是者我亦可以有更多時間
去嘗試更多淺層體驗 獲得更多第一身經驗
由其而家發展速度愈黎愈快 而且愈黎愈深
我反而覺得碎片化既學習
係呢個時代更有效率

如果話睇完會唔記得
個概念其實好似用google翻譯咁
自從有左翻譯機就好難記生字
但掉番轉記生字係應用層面又唔再係禁重要
因為翻譯已經係垂手可得既野
當知識既價值變成好似翻譯咁
會唔記得可能真係唔係禁重要
更重要既反而係學識點用部翻譯機
如果吸毒係唔危害健康而又係未來趨勢

咁等吸鴉片係好野再同我講啦
如果

咩個人定義
有客觀事實架嘛
新一代字都唔識打真係正常?
唔好話用拼音定係咩啦
都叫穩定做到野先
但係語音輸入係做乜撚

打字都叫唔係必須技能
我都吹你唔脹
咁叫佢地google 野都唔撚識係點撚樣算
玩minecraft 一樣樣野問我點整點用
心諗想點撚樣
自己搵、自己試啦仆街
問問問

而家個潮流係乜鳩都等人餵你都叫我學
而家唔係騎馬轉搭車、行樓梯轉搭𨋢
而係捕獵/ 採摘轉躺平等食
唔係跟住大趨勢就係好、開明
盲目跟從嗰啲叫冇主見、隨波逐流
你啲例子錯撚曬
我唔係叫你用石頭出糧咁撚old school 喎

唔好將冇腦同開明溝埋講
唔同的
唔覺喎
可以睇到弱智普及率
好似呢個post 咁
勁多清醒撚睇唔出時代變遷 =/= 進步
將抖陰睇做喇叭褲一樣
視之為潮流而唔係問題
以前部電腦得10gb位裝咗40幾隻唔同嘅LF2
不過覺得最完美都係R版
你啱
你咁樣好開明
我呢啲叫守舊
你繼續追求進步啦

次次都要試
試撚完發現唔撚係攻擊招
但又完全唔知有咩用
而家競爭咁大 啲家長只要有錢無論成績好唔好都會扔你去補習 成績差要補到好 成績好就要keep住好
而且小學生嘅補習社除咗補習之外仲係半間托兒所
會心痕手痕不時禁放大鏡
睇到有興就禁入去睇 會一直睇 因為佢播完會自動播下一條片
姐係好似諗住睇一條片 但條片唔會完
睇一陣就無咗一個鐘

我見啲中學生00後仲識del app溫書
大人無呢啲必要 我覺得自己中毒仲深過佢地
諗下野都覺得麻煩呢個好真

諗嘢個腦好似腦霧咁好kick
以前唔會咁
先唔講你點容客觀界定抖音危害健康啦
唔識打字
我覺得同以前有人叫我寫靚手字
咁我而家真係唔撚洗寫字都做到野
遲下可能真係語音輸入就搞撚掂
咁你唔通又繼續用輸入法咩
咁當然各有好處啦 但係唔能夠完全排斥咁解

唔識唔主動搵而直接問
咪即係以前既查書睇書
咁而家咪又係直接問google wiki
初期上網搵資料咪一樣受質疑 話資料未必準
咁而家完善左 可信度高左 係咪變左主流
遲下AI個準確度有足夠可信性
學識問問題 就會重要過識得搵資料

你覺得我錯
好純粹係你先入為主咁界定成壇野冇益
我唔否定呢個潮流有佢既唔好
但呢個係科技進步衍生既潮流
佢能夠成為潮流
一定程度上反映緊未來科技既應用趨勢
當科技應用傾向緊果個方向
就自然會向果個方向發展
我上面講既就係現實例子
你悲觀啫,我睇到抖音嘅好處喎
你啱
10年嗰陣都仲係切水果/angry birds之類嘅game 手機game開始興起應該係12年嘅p&d

00頭嗰班小學都係玩online game
其實抖音入面都有好多教學短片 班師奶朋友成日刷到教煮野食同旅遊食評

唔知點解連登對抖音咁有偏見 可能你地喜好係D低能野 所以成日刷到
咪都係嗰啲 爆丸、動物橫町、魔法小神童加旋、藍龍….
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞