越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
所以樓主真係講得啱,睇抖音短片收獲所謂快樂真係好可悲

記憶點又冇,就算有知識內容亦有夾雜一啲農場文寫既錯誤知識,都唔可以話真係學到野,如果話同朋友傾計係傾抖音,即係各有各講,撘唔到線,根本唔知講左啲咩?刷到啲野就根本唔同,想像得到開場白就係:我琴晚刷到xxxx 然後:哦,喂我琴晚刷到xxxx 再然後無限loop

我細佬都試過睇上癮,情況同樓主講既一樣,我嗰時先真係同佢認真傾過,都用左幾個月先戒左唔會一日睇幾粒鐘

睇短片唔止10後會,只係腦發育未完成就睇呢啲咁撚抽象既片完全係唔健康,情願佢地真係打機,追下星,同朋友去玩,而唔係空白
尷尬到呢,你打完段嘢,自己有無笑
好似吸毒咁
開心
無ga,上到中學就無得理。唯有而家盡量培養佢嗜好同運動,外向d希望唔好咁迷打機電話果d。

我自我安慰,如果運動量大食左d咩都快d代謝走
你老母夠話你打機睇電視無撚用啦

老屎忽到呢
我有過電競選手,冇見過刷reels選手
當年6-70後都係咁屌80後

政府/上層要聽教聽話嘅弱智嘛
我明呀

但同學真係好難避。身邊朋友讀到私校甚至international school都一樣,莫講話我呢d local school
Agger 每一代有每一代嘅童年
我地啲老豆老母咪又係覺得我地睇卡通片曬時間on99
帶多D去學野,當你個仔鍾意某樣興趣,咁小朋友群埋一齊就話專注果樣野,同埋識多D小朋友,知道唔係個個都係鍾意依類文化
珍珠奶茶 塑化劑
會細J
係咪唔記得咗
完全唔明有咩好食
你都痴撚線
劣幣成個趨勢點解唔係時代嘅錯
唔係睇唔慣 抖音擺到明有害所以大家不憤

一代屌一代係無問題 只要有理有據就得
而個個都屌 係原自政府腐敗而產生
我都覺得口試好有用 會識得同人辯論之前要定義咗個樣嘢先 大家要on the same page先有得傾落去 又要學識理解人哋睇法 搵到地方去說服人哋同意你 或者去反思自己觀點有冇錯 同埋可以學到點樣好短嘅句子/時間內 可以好充分表達到自己想講嘅嘢 唔會兜圈

呢啲唔單止番工有用 平時同人相處 處理朋友間紛爭都好有用 有時會遇到唔識”講嘢”嘅人 真係會好難溝通到
可以google “TikTok brain”

TikTok Brain Explained: Why Some Kids Seem Hooked on Social Video Feeds

https://www.wsj.com/articles/tiktok-brain-explained-why-some-kids-seem-hooked-on-social-video-feeds-11648866192
有幾多人係為左睇呢啲先
9掃睇啲無意義既短片佔大多數啦
我都係行緊呢套。佢鐘意lego,我比佢睇外國d 片教人點砌d創意野呀,加摩打呀,比佢學spike咁。 希望佢唔好咁多無聊既時間去做無謂野
係坑渠玩4驅車
有時啲家長只係想有人幫手跟下功課默書考試唔駛煩
每個人都講最少一次野
唔得就再來多次
實過到
我都有呀。我無特別標籤某國,只會灌輸佢乜野係優質乜野係劣質。

我一樣會同佢去深水埗睇玩具,但佢識乜野係正版係靚料,唔會想要翻版同次貨。
好老屎忽
你咪試下用reel方式幫佢地補習睇下work唔work先屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞