越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
而家仲有冇街童呢回事
不如叫佢哋睇蒼鷺與少年
咩世界而家00後 90後都出黎扮老屎忽
父母通常有返咁上下先會生仔 <<< 依句唔完全同意
除咗有D錢
無乜錢都幾生得
住公屋拎綜援果類尤甚
有無玩online game?
記得10年之後online game 開始被手機game取代
我有 我跑online大
以前認み字頭就係水屬,其他屬都認唔到
但紅藍綠版可以唔睇攻略爆機打到最尾4天王
黑山洞攪光mon,卡比獸誤打誤撞過咗,打交LV夠就得,捉寵情報就返學校交流吹水
但成隻game既字剩係認得水屬,而家諗返都覺得癲
打機引發學習喎我又覺得
AOM學神話
AOC學歷史
有啲game得英文想知故事查下字典
玩賽車會睇下點樣同點解跑快啲
玩古惑狼Time Trial諗走線
至少我自己係
但由啲shorts, reels 一式一樣或toxic內容
真心唔多諗至有咩益直頭有害
有啲關仲有劇情要解
要你同其他小朋友係公園交換情報
媽咪麵唔落粉

咪一樣唔健康
有玩FEZ,跑online,勁舞團,仲有facebook嗰啲game
時代嘅眼淚
個人感覺同類短影片最toxic係抖陰
YouTube short 睇你平時睇開咩都未必係無腦,有啲content creator識濃縮啲資訊都可以有益,反而抖陰係最多無腦野重複野,甚至有啲叫人去死既challenge
Ig reels 就一半半,有啲其實都係抖陰流入黎
Smart phone去到2010、11年先普及
仲要係個啲廢廢smart phone

細路仔前個10年一秒長大?
00後好多仲係睇電視大
但係10後個個起手就係ipad,iphone
唔洗問佢有冇睇卡通片
其實每個時代啲野只要多人做就會一齊做
以前你睇動畫都係要跟大隊,如果唔係聽日返去同人冇野講
抖音啲片你睇落佢好似每條15 秒睇完唔記得
但其實抖音啲片全部都係模版來
大家都係跟住個原作一齊唱一齊跳
科目三同之前個咩挖呀挖呀挖咪係自己跳紅左唱紅左
啲人跟住佢條片照做咪變VIRAL
抖音就係靠呢個演算法贏
所以每條15 秒唔等如唔記得
幾十年後佢地變老屎忽果陣集體回憶咪會係
「喂你記唔記得果時科目三咪好紅既!你個衰仔係學校跳比MISS 罵
同而家我地細個睇完卡通到而家仲記得啲經典對白係一樣
同埋你叫個細路睇完一個鐘同你講返睇左啲咩
邊有可能講到
如果我仲讀緊小學
睇完成套電影
你叫我講返睇咩我都淨係得個「呃.............」
屌喇星得果十一二歲,影評人咩
唔洗抬高自己
利申完全唔覺得呢啲有幾青春,熱血
咁夠有人掛住打機唔讀書
70,80後咪屌90後唔睇書 唔睇報紙
睇電視當初都係話被動吸收資訊
人地得個幾歲就武斷話人吸收唔到
陣老屎忽味出哂嚟
我覺得係耐性同專注力
打單機game好多都係要好專心咁去玩,同埋不停試
過唔到就試到過到為止

不過每代都係有D唔同,都係咁過
好似以前老人家叫細路出去玩唔好成日響屋企打機咁
係零食上越黎越重口大鑊D
人地覺得開心咪得 洗乜你去可憐
細個成日俾人屌戴住個耳機播歌會聾
睇電視睇得多會盲
一用電腦就係打機
我有話吸收唔到咩巴打?
我細有睇書有睇報紙有上網有打機有電視
講緊個問題唔係載體,YouTube甚至Bilibili果啲都有唔同類型嘅片
但reels shorts碎片化無耐性喎,仲有你有無留意街邊車上啲細路睇咩片先?
我有整體屌00後10後咩?點老屎忽呀我,睇過?
講緊內容同形式毒害班小朋友,好似Tiktok個坡佬都話自己個小朋友唔睇唔用,你就知咩料啦。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞