越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
有冇人補緊啲細路會講:「晚安magabaga」都唔知佢up乜9
佢哋傾計仲係咪用廣東話?
學閪到咩嗰啲廿秒煮嘢食片根本俾你睇嚟爽下
差得遠啦
我比較天真

數碼暴龍真係比到熱血我
勇者王真係比到點樣既逆境之下都唔好失去勇氣既精神
高智能方程式教識我做人就係要留下活著既痕跡

就係呢啲唔健康既卡通
教識左我堅持
由master到PhD 到postdoc
每次我就快頂唔順
開返套高智能方程式黎睇
都會得到力量

我就唔知抖音比左啲咩你啦
又或者其實你00後,得返喜羊羊,咁又真係無乜嘢學既
同埋句句都會夾啲支那文入去真係會聽到噁心
你上個禮拜睇過啲咩連登post你都唔記得啦
人以群分
主要係大陸+ 香港鍾意咁吸毒啫
外國好多小朋友都係出去玩
00後啲女係咪易啲上
見到一家人3大1細, 3個大都係講純正廣東話, 你老味個細路女同嫲嫲有一半時間係煲冬瓜
00 後都開始扮老屎忽
抖陰有d片d內容根本係錯既, 特別係牽涉到中國既
班80/90後大過咗之後話睇啲導人向善嘅嘢係唔符合現實
然後恥笑睇呢啲嘢嘅人嘛
咁咪少咗囉
依家又走嚟吹捧
05打後已經唔同
我90後頭有兩個仔
拿 你攻擊我我先攻擊返你
情商低先會俾心靈雞湯影響到
仲要俾卡通片嘅心靈雞湯影響真係不得了

你要夾硬搵就乜都學到嘢嘅
抖音都可以有教育生活短片
睇大陸戇鳩劇情短片都可以學習人與人嘅溝通
Comment都可以學打字 反正人類都好快唔洗揸筆

我歸納為毒品嘅原因係兒童有其他更加好嘅消閑
例如睇書做運動 露營團體活動
抖音同卡通片都係同樣時間嚟講比較學唔到嘢
但係小朋友又好鍾意

我認為卡通片真係比抖音好嘅地方
係佢供應有限 最多咪播到六點
咁就可以迫小朋友唔繼續吸毒
抖音YouTube 小朋友知係可以無限睇
你要無限期同佢戰鬥
不過一定係老豆老母嘅問題
如果我睇返轉頭細個一啲回憶都無
得啲5秒即逝嘅垃圾內容充斥成個童年我一定好後悔
差好多啦下嘩
落樓下公園玩
打online game

00中/尾已經係smartphone年代
Angry bird candy crush
是但啦又唔係我個仔
啲 60 70 後,咪一樣唔明我哋喺度碌連登做乜

碌咗成個鐘,問返你睇咗啲乜,通常都答唔出
唔好話細路,咩年齡層都有
睇得多呢d短片真係唔健康
不過叫做細路睇得多更容易減低佢地集中力
00後自我中心垃圾 90後對比之下刻苦耐勞
唔建議嘗試討論
佢地都明顯弱智
會話你唔夠「客觀」
你都係有「主觀定義」
英國兒童節目In the Night Garden,入面旁白同隻嘢講bye-bye就係good night Makka Pakka,仲有隻叫烏西蒂西。

其實抖音都有好多學術片,問題係你自己識唔識搵
你依家開電視睇下有咩卡通做先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞