越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
00後都會屌其他00後玩抖音
我覺得10後/20後出到黎做野都會唔同哂
由以前幾十年前6日工作到而家5日工作
再日日講work life balance,如果無打仗呢樣果樣我覺得佢地會更加舒服
可能係我太樂觀
BTW我覺得10/20後比起我地90/00後會更極端
(有資源既更成熟更聰明,無資源既會更垃圾(日日睇抖音老母乜都唔理果D)
真,以前打嗰啲機真係要用腦,打寵物小精靈黐線,完全唔識日文,慢慢摸出嚟
IG reels本質都係抖音 但年齡層係中學生以上
成咗年嘅我哋睇reels都起碼知呢樣係冇益 小睇好啲
但小學生唔識呢啲嘢的
都係笑多左大劣人
但00後 大劣人基因已經唔係多 係佔大多數
00後勁鍾意倍速睇片
冇心睇d睇來托
禾刀系siu學生
00後俾90後屌講得少廣東話
10後俾00後屌唔撚講廣東話
https://youtu.be/anGVd_-2dEU?si=N2rk-t211jR0r8mJ

但係咁多款零食嚟講化學物質超標幾倍
所以啲人屌小學生中學生用抖音都唔知為乜,你屌發明呢啲短影音嘅公司我都覺得你on9但可以理解,但屌中小學生真係好on9,比大家遲啲出世大家咪又九成係睇緊抖音
未計一定大撚把人有睇reels
睇埋啲傻鳩卡通片咁辣雞,我呢啲一零後高大上緊係日日睇爆火既科目三啦,傻B
60-80 後睇書睇報紙大,發現我哋其實諗嘢學嘢幾快,雖然唔知有幾大關係
但打機睇電視就唔知有乜好處
以前冇國安教育依家有, 依家仲要喺度互相篤灰, 又要老師有權用盡
同成個香港一樣啦
00後係純網絡時代?
90頭都比較雜
會買實體玩具,落公園玩,睇卡通片,都好多大個仲有追動漫
然後又有玩PS2、online game、NDS等等
明明唔識日文,成隻game一樣漢字都無但唔知點解會認得哂啲招式名
比較雜
出街會畀黑社會打
永遠精英都係少數, 唔同年代唔同階層
游學修
無左專注力先係最麻煩,而且樓進講左個重要Point,就係唔記得自己睇左咩。
10後14歲已經玩交友app 約炮 同女同學sex cam
係年代嘅錯
你都on9
辣條鈉含量/100g 高媽咪麵成300幾
仲未計你包粉唔係全部落晒肚
你辣條一條食曬落肚 仲要啲細路一包實唔喉

呢個係超級垃圾食物 仲癲撚過媽咪麵
過多10年 10後屌20後
倍速睇片
有咩問題
唔關00後事啦
而家窮人生仔慘過以前好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞