越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
有錢/中產既家庭正常就唔係咁,你依D要咁補多數係冇人理/公屋仔
外國咪又係一樣
其實00後吸收既野/學野多過我地架,有youtube /google已經幫唔小
For 細路嘅抖音同reels真係好冇營養,冇故事性,啲嘢冇前冇後
中五中六先有自己既smartphone
突然可想而知 喺Facebook搞洗讚鴨仔 mk post個陣
啲6,70後個心諗緊啲乜
但你一包50g嘅薯片先係講緊290mg ,然後一包18g嘅魔芋爽已經係227mg,如果要計嘅話食同樣份量嘅魔芋爽就已經差唔多630mg,兩倍咁濟,真係算差唔多咩

仲未計啲味精嘢搞到啲𡃁仔食唔停,一包薯片要$13蚊,魔芋爽先幾蚊,一日要食到幾千mg真係唔難
你用97前同98後比就差唔多
00已經又係另一個Gen
咁拍一回事,睇一回事嘅
就係知道返唔到過去先
諗返真係最開心嘅時光
我童年
落街打波 落公園挽 睇多拉A夢同火影
最撚盡都係挽下Facebook 開心水族管
小6先有自己第一部手機
不過過得好開心
00後
專注力、語文能力明顯退步
現實其實唔係

資訊科技發達,令到小朋友吸收智識快左。

所以依家依代小朋友語言能力,特別英文。同見識一定會多過以前。有左YouTube 後,小朋友吸收智識已經唔單單係朋友同電視到學習。

不過樓主依類情況代代都會咁講,等於我80後一樣比上一代話出去玩射波子好過打game boy。

而返工都一樣,每一代大左都會發現下一代因為社會進步左,富裕左而無咁認真。
又咁講
我地細個時全個社會都話百害無一利
係到我地呢代大咗有話語權先可以改變呢啲睇法

可能到班10後大咗又有新講法
從來唔睇
何來戒字
咪撚以為人人都似你咁低質會睇啦
冇二十分鐘以上嘅documentary都唔會睇
你真係記得連登睇過咩PO?
健康就健康
有害就有害
乜撚嘢叫負健康
開心水族館
抖陰害左成個地球
鍵戰點樣弱肉強食
00後咪一撚樣

學人扮老屎忽

利申:90後
唔使擔心
佢地根本養唔大
你擔心醫院唔夠洗腎機先啦
老屎忽到呢

00後就唔好衝出嚟做代表啦

50步笑百步
一樣,我有睇過少少,但內容好無聊,我連YouTube channel都麻麻地
我鐘意睇字多….睇字快過聽YouTube 班友慢慢噏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞