越幫啲10後補習 就越覺得啲小學生真係係好可悲

527 回覆
5170 Like 62 Dislike
抖音真係垃圾嚟,講緊呢個娛樂方式根本係毒害緊睇嘅人
玩抖音好影響個人的專注力,以前睇片睇動畫睇劇都可以由頭睇到落尾

自從5分鐘內短片越黎越多,ig wheel幾十秒片越睇越有中毒感,搞到宜家睇一集的動畫都覺得辛苦,好想飛黎睇

中毒感都令我有戒心睇wheel, 如果唔小心碌到會stop,不過最衰係FB同ig的設計會令人不自然碌到短片,想ban左佢都唔得
利申90後 當年啲80後可能都係咁屌我哋
我都想自己咁細
唔撚係囉,05 後完後第二類人 出多啲街啦,2000 出世個啲就同90 後差唔多
多撚魚啦
以前我地睇個D 卡通片 有咩得著?
乜撚野 友誼 熱血呀?依家睇番咪一樣尷尬
FB 好似可以喺SETTING較佢 你CLICK條片先開始播
仲有FB推送嗰啲 無謂短片
好似可以撳嗰3點,逢呢啲無謂片可以click不要推薦此影片/不要推薦此頻道(something like that)
久而久之,會睇得舒服啲
移咗民,冇得好似你咁成日接觸到05後
有啫 但當時嘅人點敢買部咁貴嘅嘢比小學生用
仲要當年智能電話都未算普及
嗰陣要一個人番放學所以要買手機
老豆想玩嘢問我要唔要Iphone但 我連Iphone係乜都未知
最後買咗部大陸翻版Iphone比我
作為一個三四年班嘅小學生當然就好快有一次追巴士嘅時候跌鬼咗唔見咗
之後買咗部sony ericsson比我 好記得後面係紫色漸變蓋好靚
不過最後又係喺巴士瞓着然後一醒發現到站然後9rush落車漏咗部手機
利申 01
佢喺呢度讀書,就預咗有呢個風氣
我家姐教個仔都係咁,你一定要陪佢多D,唔係話係咁塞活動咁比佢,要係佢既興趣托展落去,例如邊到lego 主題樂園啊,我成日問完之後佢有興趣知答案,就叫佢去google同我講番
連登仔
10後盛產生番.....

見而家啲小學生日常同佢哋啲同輩溝通
都係用普通話.......

十年/廿年後嘅香港冇香港人真係一啲都唔奇...
其實呢.....
我地以前睇卡通,打gameboy(黑白色都唔知有冇睇壞眼)都冇咩得著,
到今時今日大個左又咪係得閒就碌電話,ig,fb,
時代唔同左,但一樣有呢d低質娛樂去荼毒你.......

利申:唔睇抖音
唔需要戒,冇IG
「愈」和「越」同有程度遞層的意思,而「越」一詞另有渡過或超出的意思。故此,我們只會寫「不得超越黃綫」而不會寫「不得超愈黃線」。

另外,據漢典解釋,「越」有多一重的意義,中國其中一個古民族便用了「百越」便用了這個字。它同時是中國周代諸候的國名,亦作姓氏用。

https://topick.hket.com/article/1575709/「愈」跟「越」怎麼分?7大容易混淆字詞大檢閱#
抖音毒害太深
可你老母閪悲。
細個最憎啲老屎忽。
自己又變返依種人
難搞
自己成日屌人睇抖音但自己就碌緊連登 戒緊了
睇抖音好似吸毒咁
會令人對正常野興趣降低
樓豬呢d錄音打字撚同10後係一樣
真呀 咩社交平台 網絡欺凌真係得啖笑

除非你兜口兜面同我講 上網講真係廢up
對屌都唔識返屋企瞓覺啦

學咩人上網
咁又唔係,我覺得起碼有童年回憶,記得「嘩,悟空變超級撒亞人」,朋友之間有共同話題

但抖陰呢啲學樓主話齋,純粹係kill time,毫無回憶可言,莫再講話同身邊朋友仔分享討論
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞