《傳真社》搜集閉路電視 唔見有人被擄走

463 回覆
83 Like 4 Dislike
睇返大公報點解一早就可以咁肯定單嘢係假? 因為共匪自己有冇做嘢當然自己最清楚啦。
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170813/20120049

其實仲有樣野我早幾日都想講,但個陣連登仔屈毛屈得好犀利
之前有人質疑佢點解俾人綁住隻手但都冇傷痕,林子健話自己都知反抗冇用所以索性唔反抗
但係我極度懷疑有冇人可以俾人用釘書機釘大脾而唔去掙扎,人一痛就會掙扎呢個係自然反應黎,我唔信佢個一刻會咁有意志可以特登唔掙扎

成身傷口仲沖涼先
諗起都覺得痛
應該仲有殺手鐧未出,八達通記錄,自己住嗰到附近既CCTV ,警應該已經有哂,差幾時一野隊出來,做9泛民一獲

利申開頭覺得佢堅俾人老笠,車已炒左9成

已知事實:

1. 林嗰日有自己載口罩
1a. 佢講大話——》有野要隱瞞
1.b. 當日佢要做啲好秘密既野

2. 條片除左後半段行得較快外,睇唔出破綻,我信係全都係佢黎

3. 送簽名哩單野係堅,有劉霞既朋友做證

4. 片可能係差佬選擇性放出黎/引導餐廳俾咩出黎

5. 如果嗰日冇事搭車走,差佬一定有紀錄,應該好快易踢爆佢

6.佢係基督徒,又去讀神學,有咩醜聞好可能眾叛親離

7. 有意識唔拆釘但又去洗衫好可疑

個人覺得最大可能,支共知佢送野俾劉生,hack佢電話知佢嗰日要做衰野
應該係叫雞,揾二奶之類
就等佢上樓除哂衫之後夾佢釘佢等
條白痴奶左野
又驚人身安全,又唔想揚自己叫雞
就用佢有限智力半夜作個故仔黎報案

捉黃腳雞亦係支共慣技

亦解釋點解要洗衫---有條女既Dna,屌閪紀錄

有冇俾人笠都好,佢之後去邊,最終落腳點係邊差佬一定知
如果佢直頭冇俾人老笠,差佬過兩日等佢吹多啲踢爆佢唔難

支共最如意算盤係諗住捉你黃腳雞,
你唔會去報警
應該驚左收皮就算
點知遇正個白痴

呢個可能性都高, 雪廠街都係衰呢樣

十一哥
點知呢個係白痴仔自爆
求真一定係跟Occam's Razor,用一個最簡單直接既idea去串連所以證據,而家好多連登仔個思想上已經係痴左線,無論點都要作一個複雜但係可以將個獲扔去支共既說法出黎

我都覺得連登真係唔識Occam's Razor
當一件事存在多種可能性,自然係最少假設嘅最具參考價值
如果唔係咁根本無討論空間,大家都鳩作暫時未有證據嘅故事,口同鼻拗

呢單野黎講,除非條友有更多證據
如果唔係都好難說服人

雖然而家兩個可能性都廢晒,但原本set個局自殺式襲擊既假設一定多過畀人捉走調包

先返返黎未有確實cctv時間既推論,17:43有埋樣蒲頭,17:46變成戴帽口罩,中間有盲點的話絕對夠時間有可能調包,但而家有埋時間就超迷惘

戴帽口罩果陣係較早時段,出晒樣反而係較後時段,真係要召喚法印
調包已經無可能,但自己整個局亦講唔通,你17:42戴口罩行過,17:43除晒出樣,要製造自己畀人捉走既假象呢個行為更奇怪
肥仔林好似否認左口罩男係佢

學上面話齋
6個CCTV連貫拍晒由清楚見到係林子健去到疑似林子健既過程

先假設肥仔講既野係真

即係肥仔係以上CCTV機位之間既盲點唔見左,呢個盲點相信連10秒既路程都無
即係肥仔就係呢10秒內被綁架

但睇返之後既CCTV,完全無爭吵聲

肥仔10秒內被綁架,再加上派左個身體,衣服,鞋,步姿完全一致既人黎混淆視聽

目的就係為左你唔可以俾MESSI張相人

OK,肥仔,U win

我都想問如果呢個唔係佢,咁佢本人去左邊,
我唔熟果條街啦
一見黑警咁積極查案就知林屎健老作啦
對比返銅鑼灣書店果單黑警就拖到無左影
仲有人盲撐真係腦生癌
蘋果仲未報既

00:01有啦, 有晒video

http://hk.apple.nextmedia.com/realtime/news/20170815/57081702

學上面話齋

先假設肥仔講既野係真

即係肥仔係以上CCTV機位之間既盲點唔見左,呢個盲點相信連10秒既路程都無

肥仔10秒內被綁架,再加上派左個身體,衣服,鞋,步姿完全一致既人黎混淆視聽

OK,肥仔,U win

第一第二條片唔連貫
時間誤差係-1分鐘
因為第二條片係42分,第一條片係43
所以誤差有幾大,根本就冇人知
而係第二條片見到,個「男人」係係馬路出面(接近出面)入嚟
九成叫完雞 驚比人認到 所以帶口罩

我估佢係想上樓叫雞,先至穿戴得咁密實。點知叫雞時真係比人認出,拍咗片,驚比人勒索,所以編個故事出嚟搞大佢,等班友唔敢攞段片嚟勒索佢

幾日以來只有湯渣驊最撐佢,見到佢淚灑砵蘭街,所以同病相憐

但條友又唔出名又唔會被派去補選
佢就算比人捉到叫雞都冇乜大不了啦
你哋自己ff佢叫雞同大陸屈人坐洗頭艇冇分別架喎

我就覺得佢係痴線,或者真係收咗錢去整估泛民

咁你ff佢收錢整估販民,咪又係同大陸屈佢坐洗頭艇冇分別。叫雞係人之常情,出賣黨友係不公不義,仲嚴重添
邊次出大獲野班土共都閃閃縮縮,一係邊就講D狗唔搭八既事,今次連土共都笑晒口走晒出黎抽水就知單野有花生
連登獨派撞哂車

我不嬲都質疑佢

你條撚人唔好屈

都話呢單野唔只民主黨damage
真五毛會借機攻擊全部民主派

學上面話齋

先假設肥仔講既野係真

OK,肥仔,U win

第一第二條片唔連貫
時間誤差係-1分鐘

有冇咩時間誤差唔係重點
唔好轉移視線
究竟中共點樣可以係冇人知既情況下係光天化下係砵蘭街捉走人而冇人知?
如果個帶帽佬唔係佢
咁佢去左邊?

學上面話齋

先假設肥仔講既野係真

OK,肥仔,U win

你有無睇字?2分鐘,唔係十秒
一見黑警咁積極查案就知林屎健老作啦
對比返銅鑼灣書店果單黑警就拖到無左影
仲有人盲撐真係腦生癌

係咪我瞓咗唔知
如果噉都叫有積極查案,噉七警咪要打鑼打鼓?
其實我明白要去相信共產黨冇作惡係有D難,但如果純粹係因為要相信所有壞事都一定係中共做而假設中共做咁多超高難度野就係為左濕肥仔一獲其實係有D戇鳩

共係要反但唔該反得黎俾返少少理智自己啦

學上面話齋

先假設肥仔講既野係真

OK,肥仔,U win

第一第二條片唔連貫
時間誤差係-1分鐘

有冇咩時間誤差唔係重點
唔好轉移視線
究竟中共點樣可以係冇人知既情況下係光天化下係砵蘭街捉走人而冇人知?
如果個帶帽佬唔係佢
咁佢去左邊?

你自己咪答左

學上面話齋

先假設肥仔講既野係真

OK,肥仔,U win

第一第二條片唔連貫
時間誤差係-1分鐘

有冇咩時間誤差唔係重點
唔好轉移視線
如果個帶帽佬唔係佢
咁佢去左邊?

你咪答咗自己囉
應該仲有殺手鐧未出,八達通記錄,自己住嗰到附近既CCTV ,警應該已經有哂,差幾時一野隊出來,做9泛民一獲

利申開頭覺得佢堅俾人老笠,車已炒左9成

已知事實:

1. 林嗰日有自己載口罩
1a. 佢講大話——》有野要隱瞞
1.b. 當日佢要做啲好秘密既野

2. 條片除左後半段行得較快外,睇唔出破綻,我信係全都係佢黎

3. 送簽名哩單野係堅,有劉霞既朋友做證

4. 片可能係差佬選擇性放出黎/引導餐廳俾咩出黎

5. 如果嗰日冇事搭車走,差佬一定有紀錄,應該好快易踢爆佢

6.佢係基督徒,又去讀神學,有咩醜聞好可能眾叛親離

7. 有意識唔拆釘但又去洗衫好可疑

個人覺得最大可能,支共知佢送野俾劉生,hack佢電話知佢嗰日要做衰野
應該係叫雞,揾二奶之類
就等佢上樓除哂衫之後夾佢釘佢等
條白痴奶左野
又驚人身安全,又唔想揚自己叫雞
就用佢有限智力半夜作個故仔黎報案

捉黃腳雞亦係支共慣技

亦解釋點解要洗衫---有條女既Dna,屌閪紀錄

有冇俾人笠都好,佢之後去邊,最終落腳點係邊差佬一定知
如果佢直頭冇俾人老笠,差佬過兩日等佢吹多啲踢爆佢唔難

支共最如意算盤係諗住捉你黃腳雞,
你唔會去報警
應該驚左收皮就算
點知遇正個白痴

呢個可能性都高, 雪廠街都係衰呢樣

我覺得警犬有把握擠牙膏咁放料 呢d料太普通 點會幾日都唔放出黎
目的係引泛民7落去一鋪KO
民主黨請盡快止蝕

如果有俾人老笠
最終消失地點唔會放,亦唔講
只會不斷非官方咁營造佢唔可信形象了事

學上面話齋

先假設肥仔講既野係真

OK,肥仔,U win

第一第二條片唔連貫
時間誤差係-1分鐘

有冇咩時間誤差唔係重點
唔好轉移視線
如果個帶帽佬唔係佢
咁佢去左邊?

你咪答咗自己囉

連登神探iq180

學上面話齋

先假設肥仔講既野係真

OK,肥仔,U win

你有無睇字?2分鐘,唔係十秒

即係佢就係呢2 分鐘內俾人捉左,連地點都知啦喎咁,
咁好快破到案了,
另一個重點係如果呢個唔係佢,咁佢本人去左邊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞