《傳真社》搜集閉路電視 唔見有人被擄走

463 回覆
83 Like 4 Dislike
傳真社我一直都好敬重

但呢單嘢有幾個疑點
1. 佢話CCTV啲時間唔啱,但點解要信佢個時間係啱
2. 一個人喺幾分鐘之內戴帽戴口罩,好奇怪

陰謀論下
傳真社最近集中報導政治新聞(梁君彥劉曉波劉霞)
仲有好多係表面上針對中共監督政府,實質只屬小罵當幫助的級別
而且佢哋做嘢出名慢,呢單嘢可以幾日之內出倒
老實講我好懷疑個動機

好有計劃咁搞個no body

先唔講呢單野係咪真既
手上既資料根本無辦法去評定

但好多地方打手同平時中立既媒體突然走出嚟
出好多似是而非既片段同出咗好多奇怪既假設(我主要關注係時間上既假設)
證明打手都係估估下,兩邊都係鬥撞車

講咁多野又係想屈毛

比起事件本身
呢篇報導無論時機還是內容都好值得懷疑

傳真社之前既新聞一直做得好好
如果今次不幸為咗護主露咗底老實講真係香港既不幸

咁你覺得要質疑林子健, 應該係咩時機先去報導先唔會令你懷疑呀?

一定唔會係而家

咁即係幾時? 等丟淡先講? 定等差佬話查唔到嘢先講?
班捉毛黨仲未比到個動機出黎 搞咁大壇野做咩
一味講點樣整點樣避

你死五毛
肥仔林好似否認左口罩男係佢

突然間係旺角鬧市消失左 而冇人見到?
係真民主黨玩完

佢死佢事
至弊害埋其他民主派本土派港獨派

呢堆無事
其他就.....
求真一定係跟Occam's Razor,用一個最簡單直接既idea去串連所以證據,而家好多連登仔個思想上已經係痴左線,無論點都要作一個複雜但係可以將個獲扔去支共既說法出黎

我都覺得連登真係唔識Occam's Razor
當一件事存在多種可能性,自然係最少假設嘅最具參考價值
如果唔係咁根本無討論空間,大家都鳩作暫時未有證據嘅故事,口同鼻拗

呢單野黎講,除非條友有更多證據
如果唔係都好難說服人
班捉毛黨仲未比到個動機出黎 搞咁大壇野做咩
一味講點樣整點樣避

你死五毛

你死熱狗
其實第一第二條片已經唔連貫啦
傳真社我一直都好敬重

但呢單嘢有幾個疑點

陰謀論下
老實講我好懷疑個動機

第一點
傳真社係比對返閉路電視同真實時間個分別,還原當時幾點幾分
咩點解佢時間係啱
如果佢連呢樣嘢都錯,傳真社可以摺埋收皮

深度調查就話要花長時間做
搵舖頭攞閉路電視,睇完整理返路線
幾日內做到有幾難呀

就算戴口罩未必係佢
佢自己講四點左右離開飛龍
而家俾人影到五點幾無戴口罩係條街都行緊都解釋唔到啦

第一點,佢所謂既還原時間無咩實質理據,除咗啱同錯之外仲可以有其他可能
第二點,我認人唔叻,係咪佢我判斷唔倒,但個鏡頭一轉佢就戴咗口罩同帽,CCTV又咁啱影唔倒,感覺唔自然

至於做嘢快慢純粹陰謀論,不論一提
應該仲有殺手鐧未出,八達通記錄,自己住嗰到附近既CCTV ,警應該已經有哂,差幾時一野隊出來,做9泛民一獲

利申開頭覺得佢堅俾人老笠,車已炒左9成

已知事實:

1. 林嗰日有自己載口罩
1a. 佢講大話——》有野要隱瞞
1.b. 當日佢要做啲好秘密既野

2. 條片除左後半段行得較快外,睇唔出破綻,我信係全都係佢黎

3. 送簽名哩單野係堅,有劉霞既朋友做證

4. 片可能係差佬選擇性放出黎/引導餐廳俾咩出黎

5. 如果嗰日冇事搭車走,差佬一定有紀錄,應該好快易踢爆佢

6.佢係基督徒,又去讀神學,有咩醜聞好可能眾叛親離

7. 有意識唔拆釘但又去洗衫好可疑

個人覺得最大可能,支共知佢送野俾劉生,hack佢電話知佢嗰日要做衰野
應該係叫雞,揾二奶之類
就等佢上樓除哂衫之後夾佢釘佢等
條白痴奶左野
又驚人身安全,又唔想揚自己叫雞
就用佢有限智力半夜作個故仔黎報案

捉黃腳雞亦係支共慣技

亦解釋點解要洗衫---有條女既Dna,屌閪紀錄

有冇俾人笠都好,佢之後去邊,最終落腳點係邊差佬一定知
如果佢直頭冇俾人老笠,差佬過兩日等佢吹多啲踢爆佢唔難

支共最如意算盤係諗住捉你黃腳雞,
你唔會去報警
應該驚左收皮就算
點知遇正個白痴

呢個可能性都高, 雪廠街都係衰呢樣
明眼人一看,已斷定是經移花接木製作的圖片。
係真民主黨玩完

佢死佢事

呢堆無事
其他就.....

點會無事
本土派港獨派咪一樣反對一地兩檢
睇返大公報點解一早就可以咁肯定單嘢係假? 因為共匪自己有冇做嘢當然自己最清楚啦。
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170813/20120049
10分鐘做到咁多野去假扮一個肥仔,除非你係多啦a夢

乜野10分鐘呀,其實講緊可能係最多三十秒,6個CCTV連貫拍晒由清楚見到係林子健去到疑似林子健一路行既過程只有三分鐘,去到第二個CCTV林子健已經係戴住帽,假設戴帽者非林子健,咁能夠調包既位就只有第一同第二個CCTV之間既盲點,個度其實三十秒都畀多你

啲消毒專員又話啲片睇得媒清楚
但我就見唔到邊條片見到佢戴帽同口罩啦
唔通林子健知啲鏡頭係邊,避開鏡頭先戴帽?

開緊工未得閒睇片,
如果cctv係連貫,變裝鏡頭會係決定性。
傳真社我一直都好敬重

但呢單嘢有幾個疑點

陰謀論下
老實講我好懷疑個動機

第一點
傳真社係比對返閉路電視同真實時間個分別,還原當時幾點幾分
咩點解佢時間係啱
如果佢連呢樣嘢都錯,傳真社可以摺埋收皮

深度調查就話要花長時間做
搵舖頭攞閉路電視,睇完整理返路線
幾日內做到有幾難呀

就算戴口罩未必係佢
佢自己講四點左右離開飛龍
而家俾人影到五點幾無戴口罩係條街都行緊都解釋唔到啦

第一點,佢所謂既還原時間無咩實質理據,除咗啱同錯之外仲可以有其他可能
第二點,我認人唔叻,係咪佢我判斷唔倒,但個鏡頭一轉佢就戴咗口罩同帽,CCTV又咁啱影唔倒,感覺唔自然

至於做嘢快慢純粹陰謀論,不論一提

睇時間就知
第一同第二條片嘅鋪頭時間係有出入
第一條片係43
第二條片係42
而依個誤差足以懷疑有其中一個嘅時間可能係錯
睇返大公報點解一早就可以咁肯定單嘢係假? 因為共匪自己有冇做嘢當然自己最清楚啦。
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20170813/20120049

第一日睇大公報
呢份垃圾都可以拎黎講
第一時間護主係一件事
清唔清楚內情又係另一件事

係咪都要話係假㗎啦
九成叫完雞 驚比人認到 所以帶口罩

我估佢係想上樓叫雞,先至穿戴得咁密實。點知叫雞時真係比人認出,拍咗片,驚比人勒索,所以編個故事出嚟搞大佢,等班友唔敢攞段片嚟勒索佢

幾日以來只有湯渣驊最撐佢,見到佢淚灑砵蘭街,所以同病相憐
係真民主黨玩完

佢死佢事

呢堆無事
其他就.....

點會無事
本土派港獨派咪一樣反對一地兩檢

係反就會反, 唔會因為咁而轉立場
呢種情況割席咪得
OK既本土派獨派踩多幾腳就得
反正兩邊都成日做
諗唔通共狗有咩動機要係個敏感時刻搞個一般市民都唔識既政治人物,比佢拎到美欺張相上大陸,我都確信佢無可能會神通廣大到避過國安交到劉霞手,佢有咩目的就真係得佢知,不過柒就梗架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞