遊學修屌你老母之夜閱後感

832 回覆
2566 Like 297 Dislike
其實已經好少睇youtube, 尋晚咁啱得閒就入左條live 度諗住食下花生,睇撚晒三粒鐘,總結下我自己get 到時下香港人嘅問題

1. 斷章取義
有d有心人突登係一大篇文章入面單獨抽某一兩句說話出黎cap 低,然後無限放大,有d 係玩膠,有d 係立心不良,要人格謀殺一個人可以好簡單。

2. 不求甚解
承上,大部分人(包括小弟)都唔會有心力同時間去了解成件事,見到cap 圖覺得條友真係有講過wo, 就當左係成件事嘅全部,好容易就俾人帶到風向,呢個亦都係速食文化嘅通病

3.有罪假定
Jessica 出軌前男友同遊學修一齊呢個指控從來都無實質證據,但就整左一大堆圖出黎屈鳩佢地,整圖個個好玩,睇圖個班過癮,我唔敢企係高地到屌咁樣做有咩問題,但代入下自己係受害者嘅話,我真係笑唔出

4. 網絡文化toxic
持住匿名,上網講野有咁難聽得咁難聽,無後果無責任,貪一時口快吹水抹黑乜都齊,你在暗人地在明,根本無得同你地鬥,做公眾人物好多時俾人屈完就一世,水洗都唔清

5. 逢紅必反
呢個point 真係好到肉,好多人唔抵得人地過得好過自己,搵到錢就一定係仆街壞事做盡,霉過自己個d 先叫好,嚴人寛己,做明星就一定要係聖人級,最好連底褲都捐埋出去先會認受

6. 先入為主
呢個問題我本人都有,一聽到nft 就已經反感,覺得試當真搞得呢樣野明顯為cap 水,當fans 傻仔,聽左live 先知當年佢地承諾嘅野除左拍戲全部都fulfill 晒,不過行一條咁有爭議嘅路線其實遊學修自己都有責任,要做呢堆野根本唔洗搞nft.

7. 移民撚踩留港撚
遊學修當日叫燒山番香港交流下,佢聲稱佢係唔知原來佢唔番得香港(信不信由你),純粹係覺得一個放棄左香港嘅人無資格唱衰香港,一個無努力為呢個地方奮鬥嘅人踩香港係對仲係呢個地方生存緊嘅人唔公平。所以佢先叫佢一係收聲,一係就番黎。

8. 隔離飯香
唔講男女團呢d 同外國有明顯差距嘅領域,見到mirror 真係忍唔到笑。 但好多香港電影同音樂其實都好高質,但好多人唔睇唔聽,然後一味踩港,同一樣野韓國日本歐美做就係好,香港做就係柒係廢。香港market 已經細,自己人都唔支持下唔知捱唔捱到下個10年

暫時剩係諗到咁多,歡迎其他巴絲幫手補充,估唔到打下打下打左咁大篇野,都係個句身為連登仔,無資格企高地屌其他人,只係希望大家可以一齊進步,講任何野前諗多一諗,可能已經有好大改變
幫你推
有心人

幫你推推
總結得好好
TLDR
留名比個like你
聽完之後就覺得佢既立場係冇立場
然後就話因為有約在身講到身不由己
9. 屌柒連登攬炒派
你地想攬炒邊係為理念,你哋只係想發洩,即係自私
10. 預言連登仔見陳蕾再紅少少就會盲反
有咩po見唔到你
成個直播就係
自己坐係高地
地圖砲,就得屌就囉晒出黎屌
咩po 都見到你回
3個幾4個鐘原來講左咁多野
游狗都勁 句句到肉中point
唔知你表達緊d乜
你中文聆聽閱讀同表達能力都有問題
唔敢講全部都冇理念
但好大部分都係自己生活唔如意想大洗牌以為自己可以咁樣翻身
姐係想睇人折墮
根本唔係撐游狗咁簡單,係連登太撚多假膠圍爐
8. 隔離飯香
唔講男女團呢d 同外國有明顯差距嘅領域,見到mirror 真係忍唔到笑。

(樓主假人牆幫佢吸黑
佢有咩高地
不嬲喺連登仔心目中佢賤過地底泥啦
你唔出黎講,修專門揀你呢啲黎屌
不過可惜屌黎屌去都係嗰啲,仲要冇新論點
有咩約在身
我地係咪睇緊同一個live
點睇修仔好欣賞你
儲左幾年,句句都濃縮晒精華黎
支持用鳩屌 屌撚柒班鳩屌撚
講多都哂氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞