[露營師] 第35個Post 睇晒#1 1001記得開post

449 回覆
4 Like 1 Dislike
迪記cookset
我見好多人都話重 但又真係唔痴底
等我睇下先
唔係成日去camping 平平地買迪記真係冇投訴
迪記啲嘢真係好抵屌其實香港露營除咗枱櫈爐之外全套迪記都夠玩
唔使全部帶晒一pan一煲

再唔係用trangia
Kovea個分別

silver係最cheap最薄嘅鋁底套裝
大中小煲+煎pan+膠碗碟同湯殼
基本上所有手柄位都係硬膠
最平但唔襟用,手柄好容易甩/啪斷,啲煲身基本上撞一撞就凹,甚至你用手大力少少撳都可以整凹(唔好問我點解知

hard個套裝同silver基本上一樣
個分別係佢係厚身啲同表面做咗陽極硬化,有層黑色coating,會襟用好多,同埋有一定程度嘅防痴底
但啲手柄都一樣係膠造,都係容易甩/爛

Solo睇名就知,主打輕便輕量化路線
得兩隻中煲兩隻pan(兼作煲蓋),都係陽極硬化鋁,套埋可以啱啱好收罐高山氣入去。柄係金屬造,襟用。size勉強夠2個人左右用,煲下飯煮個簡單餸ok,唔好諗住煮九大鬼

一般來講,冇話特別想輕量嘅話,直接買一套Hard會好用啲,齊晒大中小煲煎pan仲有啲碗碟,再按需求執去camp

非常唔建議買silver,除咗平之外冇優點…
真係好唔襟,用幾次就花晒,啲柄又好易甩頭甩骨,我帶童軍仔我都叫佢哋唔好買
早2日一個人行完麥徑全走,第2晚有雨好彩朝早停。祝巴打順利完成
已經完成左啦

我晚晚都有雨,但係一到朝早臨出發就停雨,個天好識做
rab mytic一樣窄
Nanga 呢隻0度,我見日元低水買咗兩隻,點知中伏。窄同拉鍊短都算,最大問題係唔夠暖(所以咁輕)我6、7度用都凍到要加穿羽絨先啱啱好。
羽絨真係冇黑科技,要暖一定要多羽絨,即係重同大舊。
佢官網連comfort temperature都冇標,只係標lower limit 0度。對比番Auroma Light 350,即係comfort得5度。但佢改個名叫Zero,又宣傳話係最輕嘅0度睡袋⋯⋯
嘩咁撚伏
唔該巴打 放假出旺角睇下先
我同囡囡都係用NANGA AURORA light 450 暫時未試過係香港凍醒過,剩係試過熱醒
可能本身怕凍,香港濕凍又係凍啲。
Montbell 睡袋都足料嘅,我都怕凍,用同650#0嘅舊款,係香港2、3度都係打開當被冚就夠暖。以前去雪山零下20度都係用佢。
大家會唔會睡袋入邊架個inner 方便清潔?
冬天會抹身換衫換襪訓, 夏天唔用睡袋
睡袋夠度數的話都唔會話著埋羽絨訓, 呢個用左3年都無污跡
最污糟係枕頭, 無得洗頭訓,
本身油頭關係 就算每次返屋企都除出黎洗都有個"烘"係樹
枕頭我會放入洗衣機洗,我用Thermarest,越洗越鬆軟
好奇你地個枕頭會唔會滑走咗諗緊係咪要買有橡筋箍住
有洗, 你係唔明油頭可以有幾恐怖 如果果排乾燥 仲更加恐怖
正常唔會, 真係會郁的話係吹氣墊枕頭位到貼防滑膠?
我係吹氣墊底痴, 有時被迫暗斜起營都無咁易移位
冇試過⋯⋯巴打你用邊隻地蓆、枕頭?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞