[露營師] 第35個Post 睇晒#1 1001記得開post

511 回覆
5 Like 1 Dislike
張footprint要細過個營大概30%(其實cover到中間就ok)
你係向天摺定地下摺?地面係咪有凹洞令到啲水聚落去?
如果做足晒都係兜水,咁其實你買nemo嘅貴價footprint都係會兜
咁可能因為我係向地下摺到內帳邊
如果張席大過內帳,試吓帶4隻夾仔夾起四角整個兜,外面水浸都冇問題
咁咪更加兜水

首先要了解返啲水係點嚟
好多時啲水係露水凝結
因為你個營過咗一晚之後會變涼
但一日出開始暖就會令露水凝結喺營帳表面
然後因為營帳表面係防水
啲水珠就會跣落營底
如果你塊席太貼外帳邊
或者仲直頭整個兜
啲水咪入晒去兜住
(落雨嘅情況都係一樣,好少會係地面嘅水流入營底,都係帳幕面嘅水流入去)

席最主要嘅用途係保護營底
(所以footprint中文係叫營底席)
等你喺營入面喐動/瞓嘅時候
唔會直接同地面磨擦刮損
所以真係唔洗整到太貼邊
就返你大概瞓覺嗰個中間位就ok
覆咗另一個巴打,你可以睇返

你呢個做法就係導致啲水跣入營底嘅原因
因為啲水係喺個帳面慢慢跣落地面
個地席同佢貼合嘅話啲水就只會流入去
巴打, 想向你請教下
用 Y 釘其實條線會唔會好易卡唔賓飛左去?
巴打好詳細嘅解釋,不過我嘅意思係外帳如果同内帳分開,例如金仔或者有freestand營,都可以用呢個方法。我用左好多年,大雨到一兩吋水都唔會濕營底,因為兜起咗
最後都係忍唔住買埋支 MSR 槌
你車camp多
係值得買嘅
我估你意思係條繩卡唔穩,我估同入釘角度有關,要反方向45度入釘,咁先食力同唔會飛繩
我本來宦係反 45 度
之後追 post (應該係對上幾個) 講釘要直入先食力食得最穩

btw 最後買左 MSR 同 snowpeak 既釘
我男人老狗用咩鎚都冇所謂
但同埋小朋友一齊去, 佢地都會一齊幫手起營
費事整親小朋友啦
但佢地拎MSR 唔重咩?
10 歲仔拎黎純 "dup" 幾下 ok 既
架車又泊個營隔離所以唔怕拎
其實同拉力嘅方向成直角就最食力,天幕繩一般由高位拉落地,應該就係45度左右最好。
不過露營都係各施各法,今次唔work又試吓其他方法。有時地太淋釘太短都唔work,可以成支釘打橫埋入地,上面再加舊石,甚至縛住舊木埋入地下
Thanks 巴打 . 試下先
5x5天幕,我用呢隻
https://www.neutraloutdoor.com/?p=711
以前12樓間中有得賣,我一見有就掃,後來好似冇再番貨。偶然發現日本網有,雖然換咗牌子同只係得短版(長版近30cm)
其實香港同日本買呢 d 野真係好爽
英國反而唔多
英國有靚地靚影嘛
靚景
都真
不過呢邊多數都係玩收費 camp 多, 因為有水有洗手間, 好多時仲有埋 farm product shops, 車又可以泊個營旁邊, fit 一家大細, 但收費黎講貴過香港個 d 收費營地, 呢邊 2大2細一架車 around 600-800hkd for 2 nights, 如果要埋有電仲貴 d
又真係幾貴,雖然香港都收150至200一晚,不過香港地貴嘛。嗰邊有冇公衆營地?
有, 但係唔多,就我觀察
80%人 收費營地
15%人 真。wild camp (主要係 Lake District, 因為呢區 wild camp 都合法)
5% 去公家營地
想問下MONTBELL 睡袋有冇邊隻介紹??

利申 外國camp 所以夜晚有時都會到5-10 度
巴打可以睇吓Hugger 650 #0 或者 800 #0
我嗰montbell睡袋係舊款,零下20-30度著埋羽絨褸瞓用都夠暖,不過你都係跟佢個spec安全
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞