[露營師] 第35個Post 睇晒#1 1001記得開post

728 回覆
6 Like 1 Dislike
有啲咩放
HMG 4400
MR RAVINE 50
MSR Hubbard hubba nx2
LUXE Firefly SL
Klymit Static V Luxe 黑色
EXPED AirMat Lite Plus 5 M
黑色蜘蛛爐
Snowline table L5
HMG 4400
MR RAVINE 50
MSR Hubba hubba nx2
LUXE Firefly SL
Klymit Static V Luxe 黑色
EXPED AirMat Lite Plus 5 M
黑色蜘蛛爐
Snowline table L5
含左
可以點整返佢出黎

整鬆少少側面啲泥土再試
條繩斷左咪人手綁返好佢再黎過

另外你仲要有msr搥,直接用msr搥好似鐵筆咁拗佢出黎都得啦
唔好意思咁多位
小弟冇露開營 不過最近買左車想買2張高背露營櫈放係車
有時去下郊區 沙灘之類 所以冇太大重量需求當然如果價錢/品質etc許可既話 當然愈輕愈好 所以都有睇過下helinox chair zero high back

本身睇中helinox sunset 但追左陣post好似見佢既同級對手snowline pender chair wide平3 400
但同樣韓國牌子 我見snowline好似討論度好低 google左睇連登同youtube都冇乜人講
係咪有咩伏位?
有車點解重要理重量
可能我講得唔好 我上面就係話 冇太大重量需求
呢排露營鋪都做季尾減價
Helinox 比snowline 輕啲, 如果你無重量要求
其實snowline都夠用, helinox high back 唔好考慮, 因為佢矮腳啲同塊布薄啲
咁Helinox sunset 定snowline 就係隨你喜歡, 最好試坐下
無咩特別伏位
用左呢個方法得左
如果重量冇乜限制就唔好諗chair zero系列
佢係for啲人行山露營用所以偷到好輕(薄布/冇透氣mesh/幼腳)

helinox係呢種露營凳嘅先驅(本身佢家族公司係做鋁管),佢做工靚所以啲嘢會偏貴,而Snowline就偏平民化,重少少啲布厚啲但價錢平啲,設計我覺得佢都幾多心思位(好似pender個大側網其實幾舒服)

如果唔介意大張啲貴啲,helinox savanna chair係超舒服,試過夏天露營太熱直接開嚟坐喺度瞓
chair zero high back 塊布唔好坐
好窄身包住個人,太輕身唔穩左右搖&易向後反

同行fd 3峰 仲好坐
唔該哂ching
暫定snowline先依幾日再去試坐下
savanna我都有睇過
星期6行左幾間都唔見有鋪放savanna出黎試坐
岩岩好奇查左 三峰
高背先900g好似幾好J 可惜係大陸牌
zero high back本身呢個usecase都幾偏
買得zero多數係追求輕細,但又highback結果又大張返

(利申兩隻zero都有,之前帶咗張highback去旅行用
我貪輕身&有得挨住後背+頭
如果Zero L 出high back 就正
巴打
想問 helinox savanna chair 易唔易反? 坐過人地 d 世一 high chair 易反到癲

其實高背櫈一般都易反
你將個櫈袋扣返係底, 再裝少少重野入面
應該唔會點反
好想知而家仲有冇人露營?
等開季
夜晚已經涼番啲啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞