[露營師] 第35個Post 睇晒#1 1001記得開post

728 回覆
6 Like 1 Dislike
多謝巴打詳細分享
咁黎緊有機會入下先
一個人既話真係唔知等到幾時
又好奇問下,有冇巴打仲會用電油爐?
以前露營如果煲老火湯、煲粥、炆嘢會用電油爐,煎炒就用gas,不過後來邊爐氣adaptor易買咗,我都係帶多幾枝gas算,費事帶多樽電油,收埋個電油爐好少用
我未用過
但記得以前係香港個陣試過隔離營有人用, 好大陣味
應該會嘈過gas爐,MSR隻Dragnfly、XGK,嘈到大排檔咁
個次隔得遠我只聞到味
嘈過高山爐好多?
高山爐 full power 已經嘈
真係有好多年冇用過
以前標榜火力大,燃料平又易買,不受天氣影響

但現在真係唔會再用
一黎gas 爐火力大左,用邊爐氣加埋soto 果D 穩壓,或用用有預熱喉既倒轉佢黎擺,冬天大部分時間都可以用到,最凍果幾日就高山氣
二黎電油一買就要買一卡,番屋企自己入樽,現在都費時擺咁多危險品
三黎唔再煲湯
好大味果D 似火水爐?
應該唔係? 火水個隻係另一款味
想換過個營
想問問如果想solo camp用到,同fd露營都用到嘅話,2.2kg嘅營會唔會太重?
睇緊luxe嘅minipeak XL
即係你想solo 又得, 二人又得?
咁minipeak XL夠啦 每人share 返黎孭

但如果主要一人, 用返minipeak ii 都夠
唔該巴打
用左半年, TOUCH WOOD未有事 身邊都未聽過有災情
有冇人用過msr Hubba Hubba,覺得點,見鬼佬有屌甩coating ,本身個營係semi freestanding 頭向尾會收窄,覺得有啲麻麻

諗緊平既話都想入hubba hubba
聽過人講好容易甩coating,但我自己前後用過兩隻,第一隻用咗6-7年,冇事冇幹,上年賣咗,趁平入咗另外一隻,用咗一年左右,實際用咗兩次,未發現問題。
朋友用過,會甩膠邊
佢仲要有分亞洲版同美國版,亞洲版嗰隻cheap啲快甩啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞