[露營師] 第35個Post 睇晒#1 1001記得開post

511 回覆
5 Like 1 Dislike
所以啲人先講除非你真係好講究要超輕,如果唔係唔好買鈦煮食煲,因為佢傳熱超快但又唔均勻,只會一達超熱,啲嘢好容易煮到燶晒都未熟
有蚊蠓嘅地方好難,除非已經咬到冇哂感覺
用緊zpacks 2p tent
想請教下點樣帶最少料可以起多一個天幕
係咪一定要兩支pole
要好細火煎,不過都好難唔燶底,要求裝備完美人士嘅惡夢如果煎蛋我寧願帶易潔鑊,唔係重好多。買隻輕啲個柄又拆得嘅,coating壞咗就換一隻
比人呃9左

餐具靚d,食既野會有質感加分

講d野咁hard sell
zpack咁多款2p tent, 邊款先得?
你買trekking pole tent就當然要tp 先得啦, 你買free standing的自然有柱跟俾你
裝備L
搵樹枝當pole/係樹之間拉繩
我用durston tp tent

其實揹住10KG以上的裝備用住TP行路真係輕鬆唔少,諗緊年底會唔會去富士山底活動野露一次
西灣行過過長咀算唔算裝備撚
玩太輕未玩過天幕
純粹想睇下其他巴打有咩慳料方法姐
thx巴打
因為最近都係同女朋友去
唔想佢咁辛苦成日屈係營到
但又想輕
見人金仔可以搭多一支pole起埋天幕
zpacks果隻應該做唔到
睇黎都係買多兩支pole起算
新經緯搬左舖好耐啦
Soto打火機有咩推介?
ST-407/486/480
價錢唔係差好多
報紙檔買隻ok
真,家品店有隻長咀嘅火機啱去camp用,點火唔怕燒手毛,又可以差番氣
想問下大家想買3人營2個人用,見nemo dagger osmo 3p算輕同空間大,呢款營好唔好或者有無啲已知既獲氣,同埋好似買唔到佢既footprint
其他有睇
sierra designs meteor 3
Mountain hardware aspect 3
Nemo mayfly osmo
麻煩各位幫手俾下意見
手痕想買coleman cocoon 3
點知英國無
我都有睇緊邊啲營輕同空間寬啲
而家考慮緊mayfly
一黎平啲 二黎輕過dagger
但空間上可能差dagger 少少
mayfly係非自立營
有輕量化需求先揀
普通用dagger會好啲
但係dagger osmo 3p既 footprint係咪唔會再翻貨🫠
好似無鋪頭有3p既賣,有既都係2p
footprint求其整個膠地席都得
冇必要為咗湊齊一套而買啲唔適合自己用嘅嘢
雖然未起過Semi free stand
但應該唔係難好多?
Ching 有冇邊隻~1.5 kg 2人營推介
nemo dagger 或者 dragonfly,如果想要空間感就dagger好啲
non-freestanding主要係你一定要拉繩落釘,咁就一定要揀好位去起
vs freestanding你砌好個骨可以拎住個營擺啱位先落釘
試過幾次摺起迪記個膠席都係兜水
唔知係咪摺得唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞