[露營師] 第35個Post 睇晒#1 1001記得開post

454 回覆
4 Like 1 Dislike
Sor 各位又係我

Rab Neutrino 400 Down Sleeping Bag (Limit : -7°C, 800FP goose down , 775g)
Sea to Summit Spark SPIII (Limit : -8°C, 850FP goose down , 665g)
Montbell SEAMLESS DOWN HUGGER 800 #2 (Limit : -5°C, 800FP goose down , 677g)

如果唔睇錢 3 選 1 邊個最好?
我見 stat 好似差唔多
本身睇中 sts 個個, 點知追 post 睇到 [露營師] 第32個Post #61-#65 之後心思思睇埋 Rab 同 Montbell 而家反而唔上唔落
有冇 d 咩 hidden detail 應該要留意/邊個好用 d etc
其實主要係對仔女用多
N400穩陣 sts 輕 montbell官網買平
有隻全新durston x-mid pro2+ dcf底 連 footprint
有冇清啱
啱啱琴晚第一次露營,用decathlon fresh and black 2 person tent,兩個人瞓double air bed覺得太細,但係女朋友好醒瞓鐘意佢夠黑唔透光。

可唔可以推薦下又大又夠黑嘅Tent? 睇緊coleman skydome dark room 4p/6p好似唔夠黑。
試下戴眼罩。
迪記出左隻新黑色營 旺角見過實物好似
https://www.decathlon.com.hk/zh/p/trekking-3-seasons-freestanding-3-person-tent-trek-500/_/R-p-311272?mc=8858234
普通黑色布一樣透光 只係好少少咁解 可以搵有銀底既營 不過又重又難搵
帶眼罩唔C伏,遲下再試吓先
重我Ok的,玩 car camping唔怕重,直接車隔離紮營
LUXE同防水之達人有銀底金仔
大營可以睇下台灣tiitent
唔怕重可以睇埋DOD
thx 巴打
用緊幾正
但少少曬,閂咗前廳會唔通風同trap住蚊蟲
想問下大家有無啲通風少少既自立營推薦🙏🏻
之前用親Nemo系列都熱到傻
cowboy 是出路
唔用營就最涼爽
星期日 order 左 2 個 Rab Neutrino 400
尋日到貨夜晚就走出玻璃屋 (應該得8 度咁上下)試下暖唔暖
可能因為只係著左短衫短褲所以都係叫勉強 ok 不至於去到勁暖, 但收個陣真係好易收好細舊
可能買多 2 隻 STS Spark IV 睇下會唔會再暖 d

btw 大家有冇特別去買槌仔定照用屋企個個算
MSR槌同普通膠槌最後都係用石頭
用緊邊款兩邊外帳捲得起嘅紗網款隻隻差唔多
出面無風都係死 加把風扇最實際
巴打,睇乎用乜嘢釘同乜嘢地。
硬地Y釘真係有鎚方便啲,石頭都難。
淋地用鞋底都可以。
如果玩UL就唔好買啦,買咗都唔想帶。car camping就買支靚仔啲嘅,帶出嚟自我陶醉
MSR 個個好唔好用?見佢唔似 snow peak 銅槌咁有吸震,但平成半
就係 car camping 多
其實MSR 係好用, 起釘各樣都方便
不過都係重

我本身用鈦鎚, 同MSR比爭啲, 不過夠用無投訴
MSR好夠力 未用過snow peak比較唔到
以前啲阿叔拎五金舖槌仔 灣仔南都係咁用
其實不嬲呢啲裝備都係有平價玩法
加個戶外/露營用啲嘢又可以賣貴啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞