[露營師] 第35個Post 睇晒#1 1001記得開post

449 回覆
4 Like 1 Dislike
執哂野1月15就第一露

但仲未揀定去西灣定鹹田
上網睇見鹹田依家洗手間暫停,有冇師兄知道係咪連水源都會停?
西灣應該會穩陣啲
營地冇都可以去士多
但新手就呢個營地,走嗰陣有啲金
要行返上西灣亭等小巴
有冇巴打用過Sea to Summit Spark SP I 同Rab Neutrino 200
諗緊買邊個好
上次去經過見到的確圍起哂🥲
SP2同RAB 200比較先貼近D SP1 COMFORT 9度
RAB 200 你預COMFORT 4-5度左右 雖然佢標1度

個人經驗, 男人用,
日本露營, 營外ARD 1度 SP營無風入 訓到但唔暖
已經著左HEATEC底衫褲
香港用 23年 XMAS 24號, ARD12度長咀大風, 都勉勉強強, 唔係話特別暖
仲好鐘意SP2隻色
咁冇計了 買RAB 200算
如果會帶羽絨褸,塞埋入去就ok。如果只係香港用,未必成日用到厚睡袋,我自己嘅經驗就係發覺10度上下天氣,睡袋太重唔想帶,最後又要買多個5至10度睡袋。
去完了
西灣公廁都係封了
周地都係垃圾同燒地跡好心酸
燒地呢樣嘢真係唔知可以點解決
點呼籲都好都係繼續有人做
Sor 我係用rab 200
希望巴打未買
屌, 我買左呢款snow peak睡袋
https://www.funshopoutdoor.com.hk/collections/%E9%9C%B2%E7%87%9F%E7%9D%A1%E8%A2%8B/products/snow-peak-ss-single-plus-power-fes-105-3
買完先發現even佢收納好仲係好大件, 點拎出去camping呀?
屋企用
暖笠笠
就係講緊SP唔夠暖 買RAB N200算
香港凍既日子唔係好多 真係凍的話著埋褸訓都OK
漁記呢啲又唔捉dklm
巴打多唔多用到0度以下?
諗緊好唔好買SP1 再買個內膽咁用
我用montbell舊款,應該同Hugger 650#0差唔多,我同我老婆一個營,我哋兩個都怕凍,香港10度以下會打開兩個人當被冚,係香港未試過拉埋拉鍊用。兩層睡袋會暖好多,只係重少少,不過熱啲又可以帶少一層
仲要睇埋睡墊R值 隔唔隔地氣

睡袋寧買低度數
熱時可以打開當被

內膽唔會暖得好多
我諗阻唔到人去燒地, 定多只係當面鬧就算

有時間見到, 會同個地翻土加水
會幫到少少復原嘅
如果你剩係AIM香港用, 又唔會專登挑戰極凍天氣,
當然你可以試左樓上巴打咁講, 塞埋件羽絨外套入去訓
仲有煲壺熱水攬住黎訓, 暖包之類都好OK
頂多帶埋BIVY做後備
內膽就唔建議, 抓毛果隻先叫會暖, 但又大又重
其他果D好似著多件HEATEC訓咁上下感覺 (個人中伏經驗)
香港用其實都建議用0度
因為戶外10度嗰啲連埋濕氣體感會再凍啲
暖得滯可以開拉鍊,唔夠暖你塞多啲衫都未必得,而且仲辛苦
仲有地蓆都好緊要,冬天要揀R值3或以上嘅蓆
內膽個作用其實係保持睡袋乾淨為主
因為睡袋唔會攞去洗,內膽就可以成個拆出來洗
我有SP2想放
未用過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞