[露營師] 第35個Post 睇晒#1 1001記得開post

454 回覆
4 Like 1 Dislike
水塘先堅, 影張相都多like 啲
用緊迪卡農想買BA邊隻好?
copper spur 2
Tiger wall 2
Fly creek 2
自立營 vs 非自立營
重 vs 輕

睇自己需要
睇緊下面呢幾款 想問下大家意見
價錢<3000
重量唔係超緊要
2人訓 唔好太迫就好

mountain hard wear aspect 3
mountain hard wear mineral king 3
kelty far out tent 3
Nemo Aurora 2P Tent
HIGHPEAK Nevada
DOD Rider's Bike In Tent T2-466-TN
DOD One Touch Tent

知道個range好似好闊 笑得細力啲
會唔會買分體爐加個gas adaptor,有多啲牌子款式選擇。
Primus登山爐,煮大煲嘢唔穩陣,又要用高山氣。ST-310重同火力弱啲,不過方便易用。
頭3樣啦, 應該夠你訓
下面3樣會重到你唔想用
首先撇除咗DOD嗰兩隻先
多謝
今日去睇下先
追咗少少post話 aspect 3 無咁易甩coating 好似好過mineral king

kelty好似少啲資料 有冇ching用過
kelty 你當係平民版mountain hard wear
無咩特別問題
Aspect 3 香港現貨先3000 其他就算數啦
嘩咁而家見到mhw平過kelty係唔係可以狗衝
而家諗緊 aspect 3 定 mineral king 3
兩者主要分別係唔係重量?如果係的話 我多數都係揸車去私人場 重量可以唔洗太考慮
可能會揀平啲嗰個
Trangia就未必輕同細,佢個「座」同「風擋」都幾大舊。不過如果你鍾意呢個牌子就去馬啦
有間叫husky outdoor, 呢排做緊執笠清貨, 好似都有mhw
見到!!! 本身都有諗咁平有無伏
一黎重量好大分別 如果你主要都係去有車到既話可以無視重量差距 但你可以考慮埋之後會唔會有機會要去啲需要行既地方
另外兩隻營布料方面有分別 Aspect用double silnylon 而mineral king就用polyester
考慮到香港天氣 silnylon會比較耐用 保養方面都相對簡單啲
布料方面可以參考下面堆website
http://www.goout.hk/2013/09/23/tent-fabrics/
https://medium.com/mountains-and-me/戶外裝備-帳篷篇-該如何從重負和輕量之間做抉擇-82d7662f14d9
https://www.slingfin.com/blogs/the-beta/tent-fabric-101-nylon-vs-polyester-vs-dyneema-cuben
如果唔係經常露既話 買隻平都夠做 始終價錢差幾多下 而且香港多野豬老鼠 買隻貴營分分鐘比動物咬穿
詳細講解
今日放工去睇下先 應該最後都係揀mineral king 3
有冇師兄用過montbell stellaridge? 同moonlight有咩分別??
你可以當係輕量化版本
營布係10D vs moonlight嘅20D
我睇montbell個網寫2人營 pack weight分別係 0.8kg 同 2.2kg,但stellaridge好似冇包fly唔知係咪冇計落去
我見佢一個寫係四季 但moonlight淨係春-秋
stellaridge 好似只係預你唔用fly (當然都可以另外配fly)
就咁睇真係材質(10D 同20D) 同埋外形唔同

佢講就講四季 同 春秋
但如果你香港用, 兩個都係尼龍其實都會幾焗咁
有無人知三隻分別係咩好苦惱
之前回左你

自立營 vs 半自立營

Tiger wall, Fly creek 要落釘

Fly creek 單門

copper spur 空間感大

去英昌問下老闆意見, 做緊優惠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞